Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stabilizacija tržišta mleka moguća u oktobru, sirevi će neminovno poskupeti

  Kada će se stabilizovati tržište mleka i hoće li poskupeti sirevi?

  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.

  „Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litre mleka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski prerađivač gleda da proda skuplje“, rekao je ministar za tv Pink.

  On je dodao da se tako „upada u makaze“ jer tržište traži mleko, a proizvođači traže cenu za svoju robu i dođe do kratkotajnih nestašica, kao što je bilo i sa šećerom pre poskupljenja.

  Nedimović je kazao da je dodatni problem što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora mlečnu industriju više nemaju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

  Tržište mleka biće stabilnije u oktobru

  Realna procena je da ćemo u oktobru imati stabilizaciju tržišta mleka kao rezultat toga što će se smanjiti izvoz ili ograničiti u određenoj meri, osim za zemlje „Otvorenog Balkana“, kaže direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović.

  Poručuje da je realno za očekivati da dođe do poskupljenja sireva, ali da je to šansa za srpsku ekonomiju.

  Mihailo Vesović je gostujući na RTS-u, rekao da se nedostatak mleka oseća u celoj Evropi, ne samo u Srbiji.

  „Ova situacija nije situacija koja je samo u Srbiji, nedostatak mleka se oseća u celoj Evropi, cena zbog toga skače. Poljska kao veliki proizvođač, pa i Bosna i Hercegovina kao naš komšiluk odakle smo uvozili dosta mleka u ovom trenutku ne izvozi i zato je došlo do trenutne nestašice mleka i mi možemo da očekujemo za jedno mesec dana smirivanje situacije i balansiranje ovog nedostatka“, kaže Vesović.

  Mleko, Pixabay

  Mleko, Pixabay

  Hoće li mlečni proizvodi i sirevi poskupeti?

  Na pitanje da li će mlečni proizvodi i sirevi poskupeti odgovara da sigurno  hoće.

  „Ne mislim na naše lokalno tržište, mislim na evropsko tržište. Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cena onoga što bude bilo na tržištu biti veće, jer tako funkcioniše tržište“, kaže on

  Na pitanje da li to znači drastično povećanje cena sireva, kaže da je to realno za očekivati, ali da je to šansa za srpsku ekonomiju i sve one koji se bave tim poslom.

  Ukazuje da će cena energenata i hrane rasti.

  „Jedno je sigurno, cene energenata i cene hrane će rasti i to se neće zaustaviti ove godine, ove jeseni nego je to jedan proces koji je nažalost nepovratno krenuo u tom smeru, samo je pitanje kako izbalansirati tu realnost sa realnosti inflacije i kupovnom moći“, ocenio je Vesović.

  IMLEK: Nema trajne nestašice mleka, otkup smanjen zbog suše

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE