Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta proizvodi fabrika EDePro u Leštanima u kojoj se desila jaka eksplozija?

  Kompanija EDePro (Engine Development and Production) u kojoj se danas dogodila ekplozija poznata je po proizvodnji delova za rakete, turbomotora raketa i proizvodnji goriva.

  EDePro ima dugu tradiciju u ovoj oblasti proizvodnje, a počeci kompanije datiraju još u 1985. godini kada je Laboratorija za mlazne motore osnovana pri Mašinskom fakultetu u Beogradu na Beogradskom Univerzitetu.

  Pod vodstvom generalnog menadžera prof. Branislava Jojića, EDePro je jedna od retkih sa ovakvim programom i regionu.

  EDePro je angažovana u istraživanjima, razvoju, proizvodnji, trgovini i modernizaciji sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme, ali i za civilne potrebe.

  Kompanija se bavi proizvodnjom kompozitnih raketnih goriva, projektovanjem i proizvodnjom sklopova i podsklopova više tipova protivgradnih raketa,  projektovanjem i proizvodnjom gasogeneratora za artiljerijske projektile.

  U opusu kompanije je i remont raketnih motora i gasogeneratora raketa tipa vazduh-vazduh i zemlja vazduh, proizvodnja raketnih motora za artiljeriske rakete različitih kalibara.

  U sklopu razvojnog programa su i turbomlazni motor TMM-040 Mungos malih dimenzija i klase potiska 40 daN, sistem višenamenskog navođenja projektila ALAS, žirostabilisana artiljerska raketa R-107 kalibra 107 mm za višecevni bacač raketa (VBR) dometa 11 km, hibridni artiljeriski projektil kalibra 155 mm RA/BB sa raketnim motorom i jedinicom gasogeneratora, raketa R-400 dometa 140 km.

  Sa svojim proizvodima ova firma nastupila je i na sajmovima naoružanja prethodnih godina, kao i na ovogodišnjem sajmu  „Partner 2021“.

  Kako prenose mediji i građani objavljuju na društvenim mrežama, eksplozija u Leštanima je bila snažna, a pojedinim građanima su popucala stakla na prozorima. Na snimku objavljenom na Tviteru vide se automobili koji gore u neposrednoj blizini fabrike.

  Slična eksplozija u pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike „Edepro“ dogodila se i 2008. godine, kada su povređena trojica radnika. Eksplozija i nesreća su se dogodile u pogonu koji je služio za mešanje supstanci koje se koriste za punjenje raketa.

  Snažna EKSPLOZIJA u Leštanima, oblak dima u Beogradu (FOTO/VIDEO)

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE