Šta možemo da naučimo od manipulatora, psihopata i narcisa?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta možemo da naučimo od manipulatora, psihopata i narcisa?

  Proučavajući kadete sa Vest pointa (West Point) psiholozi su otkrili da se uz pomoć jedne negativne osobine može predvideti uspeh. Pogađajte… ta osobina je NARCIZAM. Naime, kod kadeta su proučavani različiti aspekti njihove ličnosti koji utiču na njihovu veštinu liderstva i jedina osobina koja je bila karakteristična za sve uspešne kadete bila je upravo narcizam.

  Zaintrigirani, a i istovremeno i užasnuti, naučnici su odlučili da saznaju na koji način ‘negativne’ osobine ličnosti dovode do uspeha. Dakle, tim psihologa na čelu sa Set  Spainom, profesorom korporativnog ponašanja na Binghamton University School of Management, sproveo je iscrpnu analizu više od 140 različitih studija i svoje rezultate objavio u izveštaju ‘Tamna strana  poslovnog uspeha’.

  Izveštaj opisuje tri  tipa ličnosti koje imaju najveće šanse za poslovni uspeh, a to su narcisi, manipulatori i psihopate. Pojedinci koji nemaju ove osobine mogu da imaju korist od ovih saznanja, jer će naučiti kako da u pravom trenutku upotrebe neke od karakteristika ovih tipova ličnosti i na taj način uspešno ostvare ono što žele. Ali kod svega ovoga postoji jedan problem, ako se zaigrate možete ostati bez prijatelja, porodice i klijenata.

  Narcisi su entuzijastični

  Napoleon i Stiv Džobs su upravo ‘zahvaljujći’ svom narcizmu postigli neverovatne uspehe.  Oni su svoje potrebe i želje stavljali iznad potreba i želja drugih ljudi. Narcisi su hrabri u postavljanju visokih ciljeva i uporni u pridobijanju drugih kako bi ostvarili svoje ideje. Sjajni su u predstavljanju sebe, svojih ideja i neverovatno entuzijastični kada je neka stvar važna za njih. Jedna od definicija liderstva je sposobnost preciznog definisanja ciljeva i podsticanje drugih da te ciljeve prate. Tu narcisima pomaže njihov stav jer su oni ipak genijalni, a i njihove ideje su najbolje za koje ste ikad čuli.

  Manipulatori lako utiči na druge ljude

  Profesionalni manipulatori znaju sve načine kako da od drugih dobiju ono što oni žele. “Postoji  nekoliko načina manipulacije od pohvale i laskanja preko formiranja saveza sa  kolegama, pa čak i pretnji“,  objašnjava  profesor Spain. Može zvučati čudno da je za uspešno liderstvo potrebna sposobnost manipilacije. Zato oni koji žele da budu dobre vođe moraju da razviju i ovu osobinu, ali svakako u tome bi trebalo da budu umereni.

  Psihopate ne žale ni zbog čega

  Naravno da najuspešniji lideri nisu psihopate, bar ne u smislu u kom većina ljudi ima asocijaciju na pomen reči psihopata. Korporativna psiholgija pod terminom psihopata podrazumeva ljude koji sebe stavljaju ispred drugih, uvek su u prvom planu, ali su  bez imalo stida i srama kada ono što su uradili ne uspe. Komplikovaniji su i zahtevniji u odnosu na manipulatore i narcise, ali se i najbrže oporave od neuspeha.

  Ono što je problem kod  ova tri tipa ličnosti je što vrlo lako mogu da skliznu u neuspeh jer bez puno razmišljanja rizikuju i lako prave greške.

  Izvor: BIZLife

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE