Šta kaže struka - kakva nam je trenutna EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kaže struka – kakva nam je trenutna EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA?

  Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima bolnica iz kovid sistema, izjavio da je zaključak da je situacija konačno stabilizovana.

  „Broj onih koji zahtevaju bolničko lečenje je u ravnoteži praktično sa brojem pacijenata koji se otpuštaju iz bolnica. To je omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova odnosno banjskih lečilišta vrate u svoju normalnu funkciju“, rekao je Stevanović.

  Kad je reč o bolnicama u Beogradu, dodao je Stevanović, iz kovid sistema će biti „isključeni“ Institut za reumatologiju i Institut za ortopedske bolesti.

  Stevanović je ocenio da broj hositalizovanih, više od 5.000, govori da je sistem opterećen i da je stoga potrebno i dalje biti odgovoran i pridržavati se postojećih mera.

  Kon: Situacija bolja, ali i dalje nestabilna

  Epidemiološka situacija se poboljšava i nije više vanredna, ali jeste i dalje nestabilna i i nesigurna, ocenio je za RTS epidemolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je rekao da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine i da su postojeće mere produžene zato što daju rezultate.

  Doktor Predrag Kon kaže da ćemo u toku ove nedelje videti stvarno stanje i efekte novogodišnjih i božićnih praznika.

  “Epidemiološka situacija se poboljšava, nije više vandredna, ali je nesigurna, nestabilna i povremeno nepovoljna. Mnogo je ljudi na respiratorima i ne možemo reći da je dobro, rekao je Kon.

  Prema njegovim rečima, mere koje ostaju na snazi daju rezutlate i zato je produženo radno vreme kafana, kafića i prodavnica koje nisu prehrambene.

  “Nema razloga za promenu nečeg što je dalo rezultate. Nema organizovnog Srpske nove godine i važi potpuno isti režim za ovaj dočeka kao za onaj ranije. Sve praznike treba slaviti u užem krugu porodice i deluje mi da je to stanovništvo prihvatilo i to je ono što je dobro. Svakko nije vreme za opuštanje”, navodi gost Jutarnjeg programa.

  Epidemiolog Predrag Kon ponavlja da još dugo treba održvati distancu, nositi masku i voditi računa o higijeni prati ruke, a da o ukidanju mera možemo razmišljati tek kad se postgne kolektivni imunitet.

  Izvor: N1, RTS

  Foto: Printscreen, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE