Šta kaže bivša ministarka o novom poslovnom odnosu Telekoma i Telenora?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kaže bivša ministarka o novom poslovnom odnosu Telekoma i Telenora?

  Profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i bivša ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Aleksandra Smiljanić rekla je danas da je normalno da Telekom Srbija slobodne kapacitete svoje infrastrukture iznajmi drugim operatorima, ali da to mora da učini pod jednakim uslovima.

  “Međutim, Telekom bi morao transparetno da objasni zašto je iznajmljivanje infrastrukture najbolje za njihovo poslovanje”, rekla je Smiljanić za Udruženje novinara Srbije (UNS).

  Ona je navela da “ukoliko postoji odredjen kapacitet kablova koji su instalirani a neiskorišćeni su, normalno je da se iznajmi drugim kompanijama”.

  Dodala je, da ukoliko Telekom ne nudi usluge kvalitetno i povoljno i zato gubi korisnike, odnosno ima višak mrežnih kapaciteta, “rukovodstvo bi moralo da se menja”.

  Prema njenim rečima, u slučaju da postoji veća tražnja nego što je ponuda, trebalo bi organizovati aukcije za iznajmljivanje telekomunikacione infastrukture.

  “Nažalost, u Srbiji čak ni aukcije nisu čisto rešenje. Naime, kolale su priče kako se na raznim aukcijama zainteresovane stranke ne smeju pojaviti zbog pretnji, eksplicitnih ili implicitnih. U Srbiji prvo treba da se iskoreni korupcija i organizovani kriminal da bi bilo koja regulativa imala smisla”, rekla je Smiljanić.

  Na pitanje da li bi eventualna prodaja Telekoma značila automatsku prodaju i čitave kablovske infrastrukture, ona je kazala da su razne prodaje moguće, ali da je privatizacija infrastrukture ili njenog upravljanja loša.

  “Naime, infrastruktura nema konkurencije ili je ima sasvim malo, privatnici se lako dogovore o cenama usluga koje će maksimizirati da bi izvukli što više profita. Isto tako će smanjivati investicije, otpuštati zaposlene, smanjivati kvalitet usluge zarad profita. Privatizacija državne infrastrukture je korupcija sama po sebi. Naravno, postoje problemi sa upravljanjem državnom infrastrukturom kada je nivo korupcije visok, ali ti problemi se ne rešavaju prodajom infrastrukture već kažnjavanjem političara i biznismena koji su uključeni u korupciju”, ukazala je Smiljanić.

  Televizija N1 objavila je ove nedelje da se u planu u koji je imala uvid navodi da će se Telekom udružiti sa Telenorom kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto i tako onemogućio finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba.

  Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je da su joj se obe kompanije, i Telekom i Telenor, obratile sa zahtevom za pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE