Svetski turizam izgubio 1,3 BILIONA DOLARA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetski turizam izgubio 1,3 BILIONA DOLARA

  Sektor turizma izgubio je u svetu 1.300 milijardi dolara u 2020. godini kao posledica restrikcija kretanja zbog pandemije koronavirusa, saopštila je svetska turistička orgnizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

  Ta cifra predstavlja više od 11 puta veći gubitak od onog zabeleženog u vreme svetske ekonomske krize 2009. godine.

  Ukazuje se takođe da je dolazak turista u svetu pao 74 odsto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu.

  Na turističkim destinacijama širom sveta bilo je miljardu manje međunarodnih dolazaka 2020. nego prethodne godine zbog pada tražnje bez presedana i rasprostranjenih putnih restrikcija, navela je organizacija čije sedište je u Madridu.

  Kriza je ugrozila između 100 miliona i 120 miliona direktnih radnih mesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim firmama.

  Očekuje se da će postepena vakcinacija protiv koronavirusa doprineti vraćanju poverenja potrošača i ublažavanju restrikcija za putovanje i polako normalizovati putovanja u ovoj godini.

  Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da su svesni da je kriza daleko od završetka. Ističe da je važno smanjiti rizike vezane za putovanja preko testiranja, trasiranja i sertifikata za vakcine da bi se promovisala bezbedna putovanja i oporavio sektor turizma, preneo je sajt organizacije.

  Najnovija anketa panela stručnjaka ove organizacije pokazuje da su pomešana očekivanja za 2021. godinu. Gotovo polovina ispitanika, 45 odsto, očekuje bolje izglede za turizam u 2021. u odnosu na prošlu godinu, dok 25 odsto smatra da će biti slično, a 30 odsto da će se rezultati pogoršati 2021. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE