Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta će ženama u Srbiji doneti PKS kampanja „Osnažena žena-jača porodica“?

  Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PКS) u saradnji sa Fondacijom „Humana srca“ i organizacijom „321 Srbija“, pokrenuli su danas kampanju „Osnažena žena-jača porodica“ čiji je cilj jačanje ekonomskog položaja žena u društvu.

  PKS je saopštila da će u prvoj fazi kampanje, zajedno sa partnerima u 10 opština, informisati žene kako i gde mogu da konkurišu za dostupna sredstva namenjena pokretanju sopstvenog biznisa.

  Takođe, pet žena, odnosno porodica, dobiće „Urbanu farmu“, mini poljoprivrednu farmu koja je dovoljna da se u njoj tokom cele godine proizvodi hrana za porodicu, dok će ostvarene viškove hrane žene moći da plasiraju na tržište i tako ostvare dodatni prihod za sebe i svoje porodice.

  „U 10 opština ćemo ženama pokazati na koji način mogu da apliciraju za sredstva, napišu biznis plan, i predstaviti im sve informacije o tome šta država i PКS rade kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena koje je prepoznato kao snažan resurs zapošljavanja“, izjavila je direktor Sektora preduzetništva PКS Branislava Simanić.

  Кampanja je, dodala je Simanić, samo početak saradnje sa 10 opština, a u narednom periodu će se nastaviti i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

  Šta će ova kampanja doneti ženama, iz ugla preduzetnice?

  Vlasnica agencije „Life in Harmony“ Dragana Nerandžić rekla je da će se kroz ovu kampanju u Srbiji primeniti savremena agritech rešenja prisutna u Evropi i svetu.

  „Urbane farme će pomoći ženama i lokalnim sredinama da budu nezavisne u snabdevanju hranom. U pitanju je multifunkcionalni održivi sistem pomoću kojeg će žena postati mali preduzetnik i moći da višak koji proizvedu plasiraju na tržište kao doprinos kućnom budžetu“, kazala je Nerandžić.

  Objasnila je da „Urbane farme“, mogu da obezbede dovoljne količine hrane, odnosno, više nego što je potrebno porodici, na primer, od 4.000 do 7.000 hiljada jaja godišnje ili više od 3.600 zelenih salata tokom godine i to na svega devet kvadratnih metara.

  Ženama, tvrde, nedostaju informacije

  Osnivač i upravitelj Fondacije „Humana srca“ Danijela Vasiljević kazala je da žene i mogu i žele da se ekonomski osnaže, ali da im često nedostaju informacije i podrška te je Fondacija u svoj tim uključila i tim psihologa i psihijatara.

  Osnivač „321 Srbija“ Dalibor Кatić i specijalista psihijatrije i psihoterapeut Irena Đorđević istakli su da je važno doći do svih žena, posebno u ruralnim sredinama, koje nisu u prilici da pronađu informacije i da im se pomogne da budu stabilne i nezavisne i svojim preduzetništvom ojačaju kapacitete čitave porodice.

  PKS je danas potpisala i Memorandum o saradnji sa organizacijom „321 Srbija“ u cilju podrške i daljem radu na osnaživanju položaja žena u društvu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE