Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski stručnjak sa Harvarda: Većina u Srbiji BEZ ZAŠTITE od korone u septembru!

  Profesor Vladica Veličković, predavač na Harvard TH Chan školi javnog zdravlja u Bostonu, upozorio je da će većina vakcinisane populacije u Srbiji do septembra ostati bez zaštite.

  Naime, on je naveo da se Bahrein sada suočava sa novim talasom koronavirusa iako je 50 odsto stanovništva potpuno vakcinisano uglavnom kineskim vakcinama, kao i većina građana Srbije. Zbog toga je ova država promenila strategiju i umesto treće doze kineske vakcine o kojoj se dosta piše, revakciniše stanovništvo Fajzer vakcinom.

  „Rad koji sam podelio početkom aprila o tome koliko traje protekcija zavisno od tipa vakcine u međuvremenu je publikovan u Nature Medicine. Po nalazima iz tog rada Sinofarm će imati efikasnost negde oko 30 odsto posle 6 meseci i to na divlji soj. Verovatno još manji na mutante. Većina vakcinisane populacije u Srbiji do septembra ostaće bez zaštite“, naveo je profesor.

  (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

  Kako kaže, i delta soj iz Indije već vidljivo podiže novi talas u Velikoj Britaniji, mahom kroz nevakcinisane, a prema trenutnim procenama infektivnost mu je viša od 30% do 100% i potpuno je preuzela dominantni britanski soj u Engleskoj.

  „Sve vreme govorim da je neophodno da sa narodom postoji iskrena komunikacija u vezi efikasnosti Sinofarma. Sad me živo zanima kako ćete opet ljude naterati da se vakcinišu drugom vakcinom već na jesen. Sve u svemu, ako budemo imali sreće leto će biti relativno mirno, ali od septembra računajte na novu Corona Party. U međuvremenu obavezno organizujte proslavu pobede nad koronom“, napisao je Vladica Veličković.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Petar

   Kako se onda zatvara Izrael, gde je stanovništvo vakcinisano isključivo Fajzer vakcinom i koji imaju sada mere zatvaranja zbog velikog broja obolelih delta sojem? Vrlo slična situacija je i u Engleskoj. Nijedna od te dve zemlje nije koristila kinesku vakcinu, a među prvima imaju veliki broj novoobolelih, uprkos visokom procentu vaksinisanih stanovnika. Možda neko može da nam da razumno objašnjenje, a da nije promocija Fajzer vakcine i njoj sličnih.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE