Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    5 RAZLOGA zbog kojih je dobro jesti AVOKADO

    Avokado je tropsko voće koje mnogi nazivaju super-hranom, jer je veoma zdravo​, bogato hranljivim materijama i donosi organizmu brojne prednosti, a postao je izuzetno popularan poslednjih godina bez obzira na to što nije nimalo jeftin.

    Ovo zeleno voće postalo je neizostavno u kuhinjama širom sveta – i to sa dobrim razlogom. Avokado donosi razne zdravstvene benefite i svestran je i prilagodljiv za pripremanje različitih obroka.

    Avokado se koristi u čorbama, umacima, čak i čokoladnim pralinama. Pun je hranljivih sastojaka i može biti koristan dodatak uravnoteženoj ishrani.

    1. Avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama

    Omega-3 masne kiseline pomažu u snižavanju holesterola lipoproteina male gustine. Često se naziva LDL holesterol, poznat je i kao „loš holesterol“, dok je lipoprotein velike gustine ili HDL „dobar holesterol“.

    Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, većina holesterola u ljudskom telu je LDL holesterol. Ljudi sa visokim nivoom ovog holesterola imaju povećan rizik od moždanog udara ili srčanih bolesti.

    2. Odličan je izvor kalijuma

    Porcija avokada od 100 grama sadrži 485 miligrama kalijuma, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Poređenja radi, banana ima 358 miligrama kalijuma na 100 grama.

    Ovaj mineral široko je zastupljen u našem organizmu i neophodan za funkcionisanje tkiva poput nervnog, mišićnog i srčanog. Nosi sa sobom pozitivno naelektrisanje i najzastupljeniji je pozitivan jon (katjon) unutar ćelije. Zahvaljujući tome, kalijum učestvuje u sprovođenju električnih impulsa u ćelijama zbog čega ga pored natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, hlorida, fosfata i bikarbonata ubrajamo u važnu grupu elektrolita.

    Kalijum takođe pozitivno deluje protiv visokog krvnog pritiska. Visok nivo natrijuma može povećati krvni pritisak, a kalijum omogućava da više natrijuma napusti telo kroz urin. To zauzvrat smanjuje naš krvni pritisak.

    3. Avokado je bogat mononezasićenim mastima

    Mononezasićene masne kiseline pomažu regulisanje nivoa holesterola u krvi i smanuju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Za mononezasićene masne kiseline tipično je da imaju jednu duplu vezu u svojim molekulima.

    4. Sadrže puno vlakana

    Avokado ima skoro 7 grama vlakana na 100 grama.

    Hrana sa više vlakana ima tendenciju da vas duže drži sitim od hrane sa malo vlakana, što čini avokado odličnim izborom za ljude koji paze na svoju telesnu težinu.

    5. Avokado je bogat folatima

    Ovo masno voće bogato je folatima, sa 81 mikrogram na 100 grama avokada.

    Folat je vitamin B9 koji je važan za pravilno funkcionisanje mozga i zdravu trudnoću.

    Nacionalni zavod za zdravstvo, Kancelarija za dijetetske suplemente (SAD), preporučuje ženama u reproduktivnom dobu da unose oko 400 mikrograma folata dnevno. Trudnice bi trebalo da povećaju unos na 600 mikrograma dnevno.

    Folat može da pomogne u sprečavanju urođenih mana, naročito onih koje utiču na bebin mozak i kičmu, tokom ranih nedelja trudnoće.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE