Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  punkt za vakcinaciju

  Srpski stručnjak sa Harvarda tvrdi: Epidemija korone NEĆE PRESTATI

  Profesor Vladica Veličković, predavač na Harvard TH Chan školi javnog zdravlja u Bostonu, koji je više puta skretao pažnju i upozoravao na epidemiološku situaciju u Srbiji, uputio je sada preporuke Kriznom štabu za valjane mere bez obzira kolika je politička volja za njihovo donošenje odnosno sprovođenje.

  Kako je objasnio, epidemija SARS-COV2 virusa će definitivno preći u endemsku fazu, a nije realistično to što veliki deo struke veruje da u trenutku kada kumulativno imamo 80 odsto rekonvalescenata i vakcinisanih da će epidemija prestati i vratiti se normalnom životu.

  Prvo je, kako objašnjava, sama pojava delta soja podigla tu lestvicu znatno više (iznad 90 odsto), i svi sve vakcinisani i oni koji su preležali mogu se smatrati nezaštićenim posle godinu dana (sa Sinofarmom i posle šest meseci).

  Ponovne infekcije i revakcinacije su naša nova realnost

  Navodi i da nijedan iz familije koronavirusa ne ostavlja imunitet koji je dovoljan da spreči simptomatsku bolest duže od par godina, tako da ponovne infekcije i revakcinacija svake godine jesu naša nova realnost.

  “Najbolje je podvući crtu od 1. decembra 2021 i ubuduće klasifikovati sve koji su preležali pre više od šest meseci, sve vakcinisane Sinofarmom pre više od šest meseci bez buster doze, i sve vakcinisane bilo kojom vakcinom pre više od godinu bez buster doze u grupu pod rizikomza ozbiljnu strategiju potrebna su merenja sa terena”, navodi dr Veličković na svom Fejsbuk profilu.

  Okvirno predložena strategija koja se mora koristiti je tzv “švajcarski sir” koju je I prikazao na slici.

  Naime pošto niti jedna mera nije 100 odsto efikasna najbolje je koristiti miks svih mera kako bi se omogućio život sa koronom, a ne čekao život posle korone, dodaje on.

  Koje bi mere trebalo preduzeti?

  Ukazuje da bi to trebalo da funkciniše na sledeći način:

  – za ulazak u bilo koji javni objekat potreban je ispunjen jedan od tri  uslova (preležao pre manje od 6 meseci, vakcinisan (bez bustera pre manje od godinu dana, Sinofarm bez bustera manje od 6 meseci), testiran – PCR ili brzi test urađen u zdravstvenoj ustanovi o svom trošku) plus maska

  – isto pravilo važi za sve zaposljene u privatnom ili društvenom sektoru, kao i za fakultete

  – nulta tolerancija za nevakcinisane zdravstvene radnike (automatski prestanak radnog odnosa i gubitak licence)

  – u osnovnim i srednjim školama uvesti PCR test dva puta nedeljno za svu decu. Prvi pozitivan test i celo odeljenje se šalje u pet dana izolacije i online nastavu u toj nedelji.   Povratak u školu uz negativan PCR test.

  – omogućiti svima jeftin pristup brzim kućnim testovima i apelovati na ličnu odgovornost (ako deca imaju rinitis za vreme raspusta prvo se kući testiraju brzim testom pa onda odlaze u posetu dekama i bakama ili sa drugarima u igraonici)

  Podseća da je važno i striktno sprovodjenje zakona i kažnjavanje u skladu sa njima.

  Podseća da je Srbija do sada izgubila 35.000 života više od proseka od početka epidemije.

  To kako navodi, nisu smrti zbog, već većim delom od korone jer je broj umrlih od onkoloških bolesti u istom periodu manji od proseka.

  „Ovo neće stati“

  “Ako mislite da će ovo stati – neće. Srbija ima gotovo 20 odsto stanovništva starijeg od 65 godina. To je ogroman rezervaor i infekcije će se vraćati svake godine i odnositi sve više života dok nas ne desetkuje i pretvoru u crnu rupu Evrope što će na kraju ugroziti i onako krhku privredu. Eto, to je moj savet iz najbolje namere, a vi ukoliko želite nastavite na neutemeljenom optimizmu da će se pojaviti neka sila koja iznenada rešava stvari”, zaključuje dr Veličković.

  On je još u junu upozorio da će većina vakcinisane populacije u Srbiji do septembra ostati bez zaštite.

  Srpski stručnjak sa Harvarda: Većina u Srbiji BEZ ZAŠTITE od korone u septembru!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE