Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski stručnjak sa Harvarda: Omikron je FRANKENŠTAJN, najveći izazov od početka pandemije

  Profesor Vladica Veličković, predavač na Harvard TH Chan školi javnog zdravlja u Bostonu, nazvao je novi soj koronavirusa omikron “frankenštajnom” koji je iskombinivao jako puno nezgodnih mutacija i može predstavljati najveći izazov od početka pandemije.

  “Svetska zdravstvena organiazacija je novi soj SARS-COV2 virusa stavila na listu VoC (variance of concern). SZO je trebalo 2 meseca da proglasi deltu za VOC i samo 72 sata za OMICRON što ukazuje koliko je situacija ozbiljna”, napisao je Veličković na svom Fejsbuk nalogu.

  Naveo je da omikron ima ogroman broj mutacija (čak 32 samo na spike proteinu) i istakao one koje su zabrinjavajuće.

  “Višestruke RBD i NTD u ovom soju već dokazano povećavaju rezistentnost virusa na neutralizaciju antitelima i lekove razvijene za COVID19. Ovo znači da će ovaj soj verovatno lakše ‘zaobilaziti’ vakcine, lekovi poput koktela monoklonalnih antitela imaće manju efikasnost, i postoji povećan rizik od ponovne infekcije ovim sojem, u poređenju sa drugim VoC poput delte”, napisao je Veličković.

  Omikron, potencijalno OPASNIJI SOJ korone, stigao u Evropu

  Uz to, čitav klaster mutacija na vezujućem mestu za ulazak u humane ćelije ukazuje da je ovaj soj imati veću prenosovost od delte.

  “Preko toga ima još jednu mutaciju koja dokazano pospešuje prenosivost, već viđenu kod svih prethodnih sojeva”, kaže Veličković i skreće pažnju da još jedan par mutacija dokazano povećava infesktivnost kod ovog soja.

  “Veći broj zemalja je već zatvorio granice prema zemljama sa ovim sojem, ali izgleda da je već kasno. Brzina preuzimanja u jednoj od zahvaćenih zona je za svega 3 nedelje od 1% do 30%”, piše Veličković.

  Izvor: Vladica Veličković/Causality Labs

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE