Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Omikron, potencijalno OPASNIJI SOJ korone, stigao u Evropu

  U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa otkrivenog u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti.

  Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.

  Navodi se da je u pitanju mlada žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

  Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

  Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije. Nije prijavila nikakav nebezbedan kontakt, osim u svom domu, gde nijedan član nije imao simptome, međutim, planirano je da se testiraju i da se pokrene detaljna istraga, navodi se u izveštaju.

  Afrički soj zadaje muke: Zabrana letova, bitkon potonuo

  Britanija je saopštila da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

  Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je saopštila da varijanta, nazvana B.1.1.529, ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom korona virusu na kome su zasnovane vakcine protiv kovida-19.

  Vodeći naučnici su opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 32 mutacije u šiljastom proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema na kovid.

  To je otprilike duplo veći broj od broja koji se povezuje sa delta sojem.

  SZO: Za posebnu brigu

  Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je novi soj koronavirusa, nazvan omikron, za posebnu brigu, jer ima veliki broj mutacija i strahuje se da bi mogao da bude otporan na vakcinu, prenosi BBC.

  Novi soj virusa identifikovan je u Južnoafričkoj Republici 24. novembra, ali je varijanta B.1.1.529, od sada omikron, identifikovana u Belgiji, Bocvani, Hongkongu i Izraelu.

  Nova varijanta ima veliki broj mutacija, od koje su neke posebno zabrinjavajuće, navodi se u saopštenju.

  Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu.

  U slučaju da je potrebna nova vakcina, ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE