Srpski Fijat BEZ BRANIKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Srpski Fijat BEZ BRANIKA

  U Samostalnom sindikatu kragujevačke fabrike Fijat plastik, koja proizvodi branike za model “500L”, naveli su da je zbog nedostatka branika u ponedeljak dva i po sata bila prekinuta proizvodnja u Fijatu i da od jutros iz pogona izlaze vozila bez branika.

  Agenciji Beta je rečeno u tom sindikatu da ni nedelju dana pošto su zaposleni počeli jednočasovni štrajk upozorenja, poslodavac ih nije pozvao na pregovore zbog čega će ove sedmice podneti prijavu inspekciji rada protiv poslodavca zbog povrede Zakona o štrajku.

  U Samostalnom sindikatu Fijat plastik su naveli da radnici te fabrike, kao i kompanije FCA Srbija odlaze na plaćeno odsustvo do 3. februara, a u Samostalnom sindikatu FCA je agenciji Beta rečeno da radnici odlaze na plaćeno odsustvo i da razlog za ovu pauzu zvanično nije štrajk u Fijat plastiku.

  Predsednik sindikata u FCA Saša Đorđević je rekao da je plaćeno odsustvo u skladu s redukovanim planom proizvodnje.

  Sindikat Fijat plastik najavljuje nastavak štrajka po povratku radnika na posao. Taj štrajk upozorenja je počeo 12. januara jer je poslodavac za više od polovine umanjio regres.

  U sindikatu Fijat plastika su naveli da u štrajku upozorenja učestvuje oko 95 odsto zaposlenih, uključujući i rukovodioce u proizvodnji.

  Štrajkački odbor je poslodavcu uputio zahtev da se regres isplaćuje u visini prosečne zarade u Srbiji, topli obrok 20 odsto prosečne zarade u Srbiji, a 65 odsto osnovne zarade za dane plaćenog odsustva.

  Radnici traže i naknadu za minuli rad u visini od 0,5 odsto po godini radnog staža i isplatu rada na državni praznik od 120 odsto preko osnovne zarade.

  U sindikatu su ranije ukazivali da poslodavac pritiska radnike da se odreknu prava na štrajk tokom tri godine, zbog čega oni već četiri godine odbijaju da potpišu Kolektivni ugovor.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE