Ziđin u Boru NEGIRA da kineski radnici PROTESTUJU zbog loših uslova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ziđin u Boru NEGIRA da kineski radnici PROTESTUJU zbog loših uslova

  Kompanija Ziđin u Boru negirala je navode medija da su njeni radnici, angažovani preko kompanije Jinshan na izgradnji jalovišta za potrebe novog rudnika bakra “Čukaru Peki”, protestovali tražeći bolje uslove za rad.

  “Radnicima kompanije Jinshan dozvoljen je štrajk, kao i svaka druga aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije”, navedeno je u kompanijskom saopštenju.

  Kompanija je objasnila da su se kineski radnici okupili jer su želeli da dobiju vakcinu protiv koronavirusa kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave Novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

  Jinshan, kako se navodi, svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike, a oni koji su “korona pozitivni” su smešteni u posebnim spavaonicama radi sprečavanja širenja virusa i nijedan kineski radnik nije, kako su objavili mediji, “prinudno odveden u nepoznatom pravcu”.

  U toj kompaniji ističu da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno.

  Kineski radnici, kako je navedeno, angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

  “Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uređajima, a kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari”, navodi se u demantiju Ziđina.

  Ističe se da prevoz, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali da je kompanija na to primorana zbog nedostatka radnika građevinske struke u Srbiji.

  Navodi se da ne postoji “crna lista” nepoželjnih radnika, već, naprotiv, postoji manjak radnika i menadžera sa iskustvom.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE