Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija slavi Dan državnosti: Ovo su verovanja i običaji na Sretenje

  U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu, u Marićevića jaruzi počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

  Sastavio ga je lekar, pisac, političar, diplomata, novinar i publicista Dimitrije Davidović podelivši vlast na zakonodavnu, izvršnu i sudsku prema standardima današnje demokratije i ustavnosti.

  Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Skupština Srbije je 10. jula 2001. odlučila da se ponovo proslavlja, a od 2012. se praznuje dva dana – 15. i 16. februara.

  Marićevića jaruga ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Uređena je 1954. povodom 150. godišnjice ustanka, kad je dobila spomen-česmu. Pola veka docnije, 2004. postavljen je i spomenik voždu Karađorđu, rad vajara Drinke Radovanović.

  Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje, kada po verovanju, zima počinje da prelazi u proleće.

  Prema crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja, te se taj susret malog Isusa i pravednog starca slavi kao Sretenje Gospodnje. Sretenje je česta slava u srpskom narodu.

  Verovanja i običaja

  Jedan od običaje je da se na ovaj dan obavezno pali sveća. Smatra se da plamen ima skrivenu čudesnu moć i da će kuću i zemlju domaćina štiti od udara groma, poplava, bolesti ukućana i stoke, i drugih nesreća u domaćinstvu i na imanju. Ako se na sveći dok gori od voska stvaraju mlazići i voštane krupice veruje se da će godina biti rodna.

  U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za lepše vreme i dolazak proleća i leta, od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže „Sretenje obretenje“.

  Ipak, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima trajati još šest nedelja. Ako je dan oblačan, medvedi neće videti svoju senku i neće se vratiti u jazbinu, što označava kraj zime.

  Jedno od najzanimljivijih verovanja jeste da mlade devojke strogo paze koga će ujutru prvo sresti, jer će im mladoženja biti baš takav, i po izgledu i po karakteru.

  Justinijan ustanovio Sretenje kao veliki praznik

  Zanimljiva referenca na naše vreme tiče se i događaja u vreme kada je Sretenje vizantijski car Justinijan 544. zvanično ustanovio kao veliki praznik.

  Te godine Carigrad (Istanbul) je zahvatila epidemija i dnevno je umiralo više od pet hiljada ljudi, dok je Antiohiju u isto vreme pogodio jak zemljotres.

  Gde, šta, kada i kako će raditi za Dan državnosti u Srbiji?

  Prema dostpunim izvorima, Justinijan je, u dogovoru sa patrijarhom, naredio strogi post, molitvu i litije na Sretenje po celom carstvu, čime su, kako tvde crkveni istoričari, odjedanput zaustavljeni pomor naroda i zemljotres.

  Google u bojama srpske zastave

  U Srbiji se obeležava Dan državnosti, a internet pretraživač Google je tim povodom svoju naslovnu stranu obojio bojama srpske zastave.

  Promena je dostupna za korisnike u Srbiji. Boje srpske zastave na Google pretraživaču su u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenja, kada je donet Sretenjski ustav 1835. godine.

  Klik na zastavu odvešće vas na stranicu na kojoj piše da je danas Dan državnosti Srbije, a dočekaće vas vatromet koji pravi zastavu Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE