Srbija NE MOŽE da gradi aerodrom u Trebinju bez odobrenja BiH

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija NE MOŽE da gradi aerodrom u Trebinju bez odobrenja BiH

  Iako je Milorad Dodik isticao da će Republika Srpska sa Srbijom graditi aerodrom u Trebinju, koji će u potpunosti finansirati Srbija, ništa neće moći bez odobrenja i aminovanja države Bosne i Hercegovine.

  Tome svedoči Nacrt memoranduma koji je pripremilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čijem čelu je Vojin Mitrović (SNSD), u ime BiH memorandum će potpisati Veće ministara, odnosno preds edavajući Zoran Tegeltija nakon izglasavanja te odluke.

  Vlast u RS je najavljivala kako će bez pitanja države BiH sa Srbijom krenuti u izgradnju ovog velikog projekta. To je sporno zbog same kategorizacije zemljišta koje je poljoprivredno, a odluka Ustavnog suda BiH i poljoprivredno zemljište, kao i šuma je isključivo u državnom vlasništvu.

  Evidentno je da niži nivo kao što je entitet ne može mimo države voditi i potpisivati odluke za investicije kakva je aerodrom u Trebinju.

  U Nacrtu memoranduma između BiH i Srbije definisani su detalji saradnje na ovom projektu uz poštovanje zakonodavstva strana potpisnica u trenutku potpisivanja sporazuma. Nakon potpisivanja sporazuma biće formirana međudržavna radna grupa koja će pratiti sve aktivnosti.

  Gradnja aerodroma planirana je 14 kilometara od Trebinja, početna vrednost projekta procenjuje se na 50 miliona evra, a aerdromom će nakon izgradnje upravljati Srbija.

  Kritike za ovaj projekat upućivane su i zbog činjenice da nedaleko od Trebinja postoji nekoliko izuzetno frekventnih aerodroma poput Dubrovnika ili Tivta, a ne treba zanemariti ni postojanje aerodroma u Mostaru pa se postavlja pitanje gde je ekonomska opravdanost.

  Srbija će GRADITI AERODROM u Trebinju

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE