Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija na forumu „Pojas i put“

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je velika čast za Srbiju što ima mogućnost da se predstavi u Kini na velikom skupu kakav je forum „Pojas i put za međunarodnu saradnju“, koji je okupio sve najznačajnije lidere sveta.

  U Kini se održava Forum „Pojas i put za međunarodnu saradnju“, koji se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa „Jedan pojas – jedan put“, na kom učestvuje i delegacija Srbije predvođena premijerom Vučićem.

  Sa Putinom, Sijem, Orbanom…

  Vučić je tokom foruma imao niz bilateralnih susreta. Sastao se sa predsednikom Kine Si Đinpingom, presednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
  VucicPekingVLADA VucicDjinpingVlada

  Srpski premijer imao je sastanke i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, predsednikom Svetske banke Džimom Jong Kimom… Akcenat je na ekonomiji, projektima i saradnji Srbije sa zemljama i velikim kineskim kompanijama, sa čijim predstavnicima je premijer, takođe, imao niz susreta.

  Brza pruga, elektro-autobusi, RTB Bor…

  Vučić je izjavio da očekuje da u naredne dve i po ili tri godine krene voz na pruzi Beograd – Budimpešta kojom će se ta relacija prelaziti za manje od tri sata kao i da da je sa kineskim partnerima razgovarao i o RTB Bor, ali i o drugim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji.

  „Treba da pravimo priču oko brze pruge Beograd-Budimpešta. Očekujem pre kraja godine da se nađemo zajedno sa kineskim i mađarskim premijerom u Subotici i da pokrenemo radove na pruzi Subotica – Novi Sad i Beograd – Stara Pazova“, rekao je Vučić novinarima.

  „Očekujem pre kraja godine da se nađemo zajedno sa kineskim i mađarskim premijerom u Subotici i da pokrenemo radove na pruzi Subotica – Novi Sad i Beograd – Stara Pazova“, rekao je Vučić.

  On je novinarima izneo pojedine detalje razgovora sa velikim kineskim kompanijama, ali i poručio da nema rezultata preko noći te da i mi, kao i Kinezi, imamo poslovice, a jedna od njih kaže „zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača“.

  Premijer je ukazao da smo na primer odnose sa kompanijom Higer gradili tako što smo kupili pet električnih autobusa koji su danas u Beogradu i dodao: „Želimo da ih imamo stotinu, da ukinemo trolejbuske linije zato što nam prave probleme u elektronaponskoj mreži, a kada jedan stane onda stane pola saobraćaja u toj ulici“.

  Kako je naveo razgovaralo se kako spasiti fabriku „Ikarbus“ i 240 plus 10 zaposlenih na određeno vreme. „Pregovarali smo sa Poljacima, sa Jinjogom, sa Higerom. Sa njima gradimo naše odnose. Kažemo kupićemo vam prvu ili prve dve godine punu proizvodnju, ali dajte da se proizvodi više i da radnici rade bolje“, naglasio je Vučić.

  Podvukao je i da je razgovarano i o RTB Bor, da su tri kompanije zainteresovane, a da će sa dve imati razgovore u Kini.

  Vučić se sastao sa predstavnicima Poli grupe sa kojima je razgovarao o vojnoj industriji, bezbednosno informacionim i gradskim komunalnim sistemima, a predstavnici te kompanije su izrazili nadu da će uskoro u punom kapacitetu poslovati u Srbiji. „Srbija je veoma zainteresovana za saradnju u oblasti namenske i vojne industrije“ rekao je Vučić.

  Premijer se sastao i sa predstavnicima kompanije Heng Kang i pozvao predstavnike te kompanije Heng Kang da dođu u Srbiju i upoznaju se sa mogućnostima ulaganja u medicinski turizam, izgradnju bolnica.

  „Samo početak priče“

  Međunarodnom forumu „Pojas i put, međunardona saradnja“ u Pekingu prisustvuje i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

  Obraćajući se učesnicima foruma, Mihajlović je rekla da je Srbija već implementirala „konektiviti agendu“ na koju se oslanja velika kineska inicijativa „Jedan pojas – jedan put“ i objasnila da taj pristup ne uključuje samo povezivanje infrastrukture, već i reformske mere u cilju postizanja interoperabilnosti transportnih sistema.

  Tokom foruma biće potpisani sporazumi o saradnji u izgradnji auto-puta od Preljine do granice sa Crnom Gorom i Fruškogorskog koridora, odnosno brze deonice Novi Sad – Ruma. Takođe, potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama, između Vlade Srbije i kompanije Huavej.

  „I ovo nije kraj priče, već početak dugoročne saradnje Srbije i Kine. Od januara ove godine građani obe zemlje mogu da se posećuju bez viza. Nadam se da će druge zemlje pratiti ovaj pristup“, rekla je Mihajlović.

  Izvor: RTS, Sputnjik, Agencije

  Foto: Kremlin.ru, Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE