Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija ima 120.000 programera, a u OVE gradove Evrope oni najčešće odlaze

  Danas se obeležava Međunarodni dan programera. Prema poslednjim istraživanjima broj programera u Evropi iznosi preko 5 miliona, a predviđa se porast za još milion do 2028.

  Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom, što znači da je broj od 120.000 zaposlenih u Srbiji samo trenutno stanje.

  „Ova činjenica ne treba da čudi. To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji’’, kaže Ivan Isailović, izvršni direktor Merkle u Srbiji i dodaje: „Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21 odsto“.

  Kada je evropsko tržite u pitanju, Isailović dodaje da su najveći „uvoznici“ programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon. 

  Programer (Pixabay)

  Rad od kuće jednako produktivan

  Glavne organizacione posebnosti ove industrije su prostorna i vremenska fleksibilnost i hibridni model rada. Takozvani remote-friendly koncept je prihvaćen kod značajnog broja kompanija, a kako je u pitanju revolucija u radnoj kulturi, Isailović navodi da ne treba biti skeptičan prema promenama. ,,Lično verujem da je rad od kuće jednako produktivan,’’ dodaje Isailović, ,,a pratim i sva istraživanja ovog fenomena koja se vrše u svetu i koja potvrđuju isto.’’

  Direktor kompanije Merkle navodi i nove tendencije u programiranju, koje poslednjih godina zanimaju i industriju i klijente. PWA – progresivne web aplikacije omogućuju da svi uređaji imaju korisničko iskustvo nalik na mobilne aplikacije, koje su trenutno najpraktičnije. Za ovom tendencijom idu i čet-botovi, koji su veoma korisni za online prodavnice koje beleže nagli porast prodaje. Naravno, postoje dodatne potrebe za razvojem tehnologija koje su već decenijama u porastu, kao što su sajber sigurnost, tehnologija prepoznavanja glasa i uvek traženo unapređenje estietike – uglavnom za jednostrane web stranice, koje podržavaju ideju da je savršenstvo u jednostavnosti.

  Međunarodni dan programera (Pixabay)

  Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji Parallel Technologies. Dan za obeležavanje je simbolički izabran – svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom – najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Merkle/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE