Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i ekonomske slobode: Jedino Bosanci lošiji od nas

  Srbija je po ekonomskim slobodama u donjoj polovini svetske lestvice, a od država Zapadnog Balkana od nje je lošije rangirana samo BiH, pokazuje danas objavljeni izveštaj kanadskog Frejzer instituta (Fraser Institute).

  U izveštaju uradjenom na osnovu podataka iz 2016. u kom se navodi da stepen ekonomske slobode utiče na nivo bogatstva, očekivani životni vek i nivo sreće, Srbija se nalazi na 84. mestu od ukupno 162 zemlje, izmedju Belizea i Tajlanda, a tri mesta iznad Rusije.

  Od zemlja Zapadnog Balkana najlošije je pozicionirana Bosna i Hercegovina – na 98. mestu, izmedju Zambije i Gane, a najbolja je Albanija na 34. mestu. Makedonija je na 68, a Crna Gora na 72 mestu.

  U izveštaju za 2016. godinu, Srbija se u odnosu na godinu dana ranije popela za pet mesta. U izvbeštaju za 2010. je bila na 98, a za 2005. na 110 mestu.

  Srbija je najlošiju ocenu dobila za pravni sistem i imovinska prava – 4,95 (10 je najviša ocena), a najvišu u oblasti finansijke stabilnosti – 8,15. U oblasti slobode medjunarodne trgovine je ocenjena sa 7,6, u propisima 7,15, a u veličini vlade 6,41.

  Mada je po finansijskoj stabilnosti dobila najvišu ocenu, gledano pojedinačno po oblastima u toj oblasti je Srbija rangirana najlošije – nalazi se 97. mestu. Najviši plasman ima u oblasti slobode medjunarodne trgovine – 59. mesto.

  Od zemalja regiona koje su članice EU najbolje je plasirana Rumunija koja je na 20 mestu, potom Bugarska na 46, Slovenija je na 71, a Hrvatska na 75. mestu.

  Najlošije plasirana članica EU na 108. mestu je Grčka koja je po ekonomskim slobodama na nivou s Kinom i Svazilendom koje su takodje u trećem kvartilu. U četvrtom kvartilu od evropskih zemalja su Belorusija na 123. mestu i Ukrajina na 134. mestu.

  Najbolje planisrane zemlje su Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska, Irska, SAD, Gruzija, Mauricijus, Velika Britanija, i Australija i Kanada koje dele 10. mesto.

  Najmanje ekonomskih sloboda ima u Venecuzeli, Libiji, Argentini, Alžiru i Siriji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE