Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poruka iz UN: Svet pati od nepoverenja

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je liderima okupljenim na Generalnoj skupštini UN da svet „pati od teškog slučaja poremećaja manjka poverenja“.

  Gutereš je u govoru na svečanom početku Generalne debate rekao da su „demokratski principi pod opsadom“ dok rastu polarizacija i populizam među državama, što smanjuje saradnju i poverenje u međunarodne institucije.

  Generalni sekretar UN je rekao da su načela međunarodne saradnje na udaru upravo sada kada su najpotrebnija i izrazio žaljenje zbog toga što se „multilateralizam sve više kritikuje u trenutku kada postaje nužan“.

  „Saradnja zemalja je manje izvesna i otežana. Podele u okviru Saveta bezbednosti su ozbiljne“, rekao je i dodao da je svetski poredak „sve više haotičan i da se univerzalne vrednosti urušavaju“.

  Gutereš je rekao da je svet došao do ključnog trenutka u klimatskim promenama i da mora da „promeni kurs u naredne dve godine“. Kako je ocenio, napori da se smanji globalno zagrevanje su „direktna pretnja našem postojanju“ uglavnom su nedovoljni.

  On je rekao da u vreme „masivne egzistencijalne pretnje“ po ljude i planetu, „nema načina da se napreduje osim zajedničkom, zdravorazumskom akcijom za opšte dobro“.

  Generalni sekretar UN je rekao svetskim liderima da je njihova dužnost da poboljšavaju dobrobit ljudi, ali i da „promovišu i podrže reformisane, oživljene i ojačane multilateralne sisteme“.

  On je dodao da se mora obnoviti posvećenost poretku zasnovanom na pravilima, sa UN u središtu. „Naša nesposobnost da okončamo ratove u Siriji, Jemenu i drugde predstavlja skandal“, rekao je Gutereš.

  Rizici tehnološkog napretka

  Kao jedan od izazova epohe sa kojima je suočen svet, Gutereš je naveo tehnološki napredak. „Obećanje razvijanja takvih tehnologija poput veštačke inteligencije, prate rizici i ozbiljne pretnje.“

  Naveo je da bi tehnologija mogla da izmeni ili ukine pojedine poslove i postane oruđe u rukama terorista, sajberkriminalaca i kreatora dezinformacionih kampanja, preneo je AP.

  Gutereš je izrazio zabrinutost da bi veštačko inteligentno oružje moglo da samo bira svoje mete.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: UNfeed

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE