Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija BESPOTREBNO baca milione na čuvanje nafte u inostranstvu?

  Umesto da kupuje sirovu naftu i derivate i popunjava skladišta kako bi formirala obavezne rezerve, što propisuju i standardi Evropske unije, Srbija troši desetine milione evra za rezervaciju goriva u inostranstvu, saznaje Danas.

  Prema rečima sagovornika Danasa koji je želeo da ostane anoniman, samo u prošloj godini je potrošeno 30 miliona evra za kupovinu tiketa za rezervaciju goriva, dok državna skladišta stoje prazna.

  Po zahtevu Brisela, Srbija od 2023. godine mora da raspolaže obaveznim rezervama za 90 dana. Ovo pitanje je izuzetno važno i za otvaranje poglavlja 15 na putu Srbije ka EU jer su obavezne rezerve nafte jedno od ključnih pitanja u toj oblasti.

  Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje potrebnih novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte.

  Obavezne rezerve nafte mogu se formirati i održavati u sirovoj nafti, derivatima nafte kao i ugovornim pravima o kupovini određenih količina nafte i derivata nafte pri čemu najmanje jedna trećina obaveze čuvanja rezervi treba da bude u gotovim proizvodima.

  Za svaku državu je najjeftinije u tom slučaju da kupuje sirovu naftu i derivate i popunjava skladišta. Međutim, nadležni u Vladi Srbije se umesto toga odlučuju za najskuplju opciju, a to je plaćanje rezervacija nafte i goriva u inostranstvu iako za to, u ovom trenutku, ne postoji potreba, ističe izvor.

  Prema njegovim rečima, rezervacija goriva u inostranstvu odnosno kupovina tiketa za rezervaciju goriva se praktikuje samo u ekstremnim slučajevima, kada je nekoj zemlji u kratkom vremenskom intervalu potrebno da obezbedi gorivo pa ga zato unapred rezerviše.

  Kada država kupuje tikete za rezervaciju goriva, obavezna je da dobavljaču plati to što on čuva tražene količine za određenog klijenta, te mu ih prodaje onog trenutka kada je ovom potrebno.

  Znači, plaća se dupla cena – za rezervaciju i za gorivo koje se preuzima. Inače, Srbija u ovom trenutku apsolutno nema nijedan razlog da na taj način nabavlja obavezne rezerve naftnih derivata jer rok za njihovo formiranje ističe tek za šest godina. Drugim rečima, ne postoji bilo kakav razlog za žurbu, navodi sagovornik DANASA.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE