Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska zove još 17.000 stranih radnika

  Hrvatsko udruženje poslodavaca podržava Predlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2018. godinu.

  Donošenje predložene odluke uveliko će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su građevinarstvo i turizam.

  Predložena kvota iznosi ukupno 29.000 radnih dozvola, od čega za novo zapošljavanje 17.810, za produženje već izdatih dozvola 9.000 i 1.940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1.400 turizam i 540 poljoprivreda).

  Iako su zadovoljni predloženom kvotom, iz HUP upozoravaju da sadašnji kvotni sistem nije nikakvo trajno rešenje, on predstavlja vatrogasnu meru kojom se pokušava premostiti problem nedostatka kvalifikovane radne snage.

  Na hrvatskom tržištu rada 180.000 nezaposlenih osoba, imajući u vidu njihovu strukturu, nije u mogućnosti da zadovolji potrebe privrede, pa su hrvatski preduzetnici prisiljeni da se okrenu se stranim radnicima.

  Uz reformu obrazovanja, trebalo bi sprovesti i niz mera koje će u narednim godinama omogućiti da se potrebe za radnom snagom mogu zadovoljiti zapošljavanjem domaćih radnika, tvre u HUP.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE