Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija „bajpas“ zapadnim firmama koje posluju u Rusiji

  Sve više firmi iz Zapadne Evrope, koje rade u Rusiji ili Ukrajini, zbog rata u Ukrajini i sankcija prema Rusiji premešta poslovanje u druge zemlje, a jedna od njih je i Srbija, tvrde posrednici u prometu nekretnina i navode da se „merkaju“ pogodni poslovni prostori u našoj zemlji, Beogradu pre svega.

  Milić Ðoković iz Grupacije posrednika u prometu nekretnina pri Privrednoj komori Srbije, za Tanjug kaže da je Srbija za njih zgodna kao „bajpas“ varijanta zato što se iz naše zemlje sa ovim državama može skoro normalno raditi.

  „Zato nas biraju kao međurešenje, do daljnjeg“, kaže Ðoković. Dodaje, međutim, da se sve još svodi na traženje i ispitivanje terena, a tek malo toga se realizuje.

  „Vlasnici poslovnih prostora nisu baš spremni da izdaju recimo skupe prostore na 15 dana, mesec ili dva. To se ne radi, pošto se takvi prostori iznajmljuje na duže, na par godina, jer je reč o ozbiljnim kirijama i vlasnicima nije u interesu da im neko uđe u prostor i izađe za 20 dana, mesec ili dva“, objašnjava on.

  Navodi da poslovne prostore u najvećem broju traže firme iz Austrije, Nemačke, Italije, Poljske a kada je reč o oblastima poslovanja najviše ih je iz IT sektora, energetike, poljoprivrede.

  „Oni traže ozbiljne poslovne prostore sa dobrom infrastrukturom, sa puno parking mesta i slično. Firmama iz IT sektora su potrebne pre svega kuće, gde postoje i sobe za odmor, sadržaji za rekreaciju i slično“, ističe sagovornik Tanjuga i dodaje da se dobar internet u ovim prostorima podrazumeva.

  Prema Ðokovićevim rečima, teško je proceniti da li će sve i ostati na sadašnjem interesovanju i ispipavanju pulsa ili će rezultirati i konkretnim poslovima.

  To će, ističe on, zavisiti pre svega od toga koliko će sukobi u Ukrajini trajati i da li će se kriza uskoro završiti.

  „Ako rat potraje, a nadamo se da neće, onda će biti potrebe za ozbiljnim prostorima, sa ozbiljnom infrastrukturom i sa puno sadržaja“, navodi Milić Ðoković.

  Izvor: Euronews, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE