Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razmena Srbije i Hrvatske

  Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske u 2022. veća za 53%

  Srbija i Hrvatska ostvarile su u prošloj godini spoljnotrgovinsku razmenu od 2,047 milijardi evra, što je povećanje od 53 odsto u odnosu na 2021. godinu, odnosno za 710 miliona evra.

  Po podacima Privredne komore Srbije, na koje se poziva nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice, u prošloj godini Srbija je u Hrvatsku izvezla robe u usluga za 1,154 milijardi evra, što je za oko 70 odsto više u poređenju s istim periodom 2021. godine.

  Uvoz u Srbiju iz Hrvatske porastao je u 2022. godini za 237 miliona evra, na 897,2 miliona evra, što je povećanje od 35,9 odsto u odnosu 2021. godinu.

  Srbija je u prošloj godini u Hrvatsku najviše izvozila električnu energiju, mineralno đubrivo, suncokretovo ulje, čarape, ulje od nafte, proizvode za transport, pakovanje robe od plastike, delove šinskih vozila, testeninu, nameštaj, čokoladu i proizvodi od kakaa, azotno đubrivo, hleb, pecivo, kolače i biskvite.

  Kupovina, inflacija

  Roba, uvoz izvoz (Pixabay)

  Razmena Srbije i Hrvatske iznenađuje

  U 2022. godini u Srbiju se iz Hrvatske najviše takođe uvozila električna energija, zatim soja u zrnu, hartija i karton, cement, kontejneri od stakla za pakovanje robe, ulje od nafte i bitumenozonskih minerala, vazdušne pumpe, kompresori, mesne prerađevine, kablovi i ostali električni provodnici.

  „Podaci o snažnom rastu spoljnotrgovinske razmene Srbije i Hrvatske gotovo da iznenađuju s obzirom na prilično zategnute političke odnose. Ali, moglo bi se reći da je u našem regionu uvek tako: obični ljudi i privrednici sarađuju mnogo bolje nego političari“, rekao je za Hrvatsku riječ ekonomski novinar Mijat Lakićević.

  On je ocenio da taj veliki rast govori koliko je ta saradnja ranije bila slaba.

  „O tome svedoči i činjenica da je robna razmena Srbije sa Bosnom i Hercegovinom za 50 odsto veća nego sa Hrvatskom. Dakle, ima još dosta prostora da se saradnja Srbije i Hrvatske poveća. I ta saradnja svakako bi bila bolja kada bi odnosi političkih elita bili bolji, to jest kada bi političke vođe malo više vodile računa o interesu svoje nacije, a ne o sopstvenom“, rekao je Lakićević.

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE