Spaskovski: Kinezi odmah "keširaju" 350 miliona dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spaskovski: Kinezi odmah “keširaju” 350 miliona dolara

  Kineska kompanija Ziđin će odmah nakon zvaničnog preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 miliona dolara, kaže generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski.

  “Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara ‘keširanog’ novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije”, rekao je Spaskovski.

  Na svečanosti na kojoj su članovima Upravnog odbora i Skupštine RTB uručene zahvalnice za saradnju i doprinos, Spaskovski je podsetio da će kineski menadžment preuzeti rudnike i topionicu 18. decembra.

  “Tada će u Beogradu biti obavljena zvanična primopredaja. Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce.”

  Spaskovski je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

  O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama, navodi se u saopštenju borskog rudarskog giganta.

  Izvor: Novosti, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   Aktuelni čelnik RTB Bor Sosa, 18. decembra, predaće palicu svom nasledniku iz firme "Ziđin", koji se očekuje da manje krade, zloupotrebljava položaja i poboljša performanse proizvodnje bakra. Nadam se da će pustiti sve pogone koje je Sosa zatvorio i tako da će povećavati broj zapošljenih, koji je Sosa smanjivao sa 24.000 na 5.000. Sosa se nada da će novi vlasnik ostaviti da on dokusuri i ono što još nije upropastio. Njemu će omogućiti, da nakon "uspešnog rada" odleži u nekoj ustanovi za iskijavanja grehova. Šteta će biti to što uplaćenih 350 miliona dolara neće mu biti na dohvat ruke. Sosina kadrovska struktura ostaje dok se Kinezi ne predomisle. Ta Sosina autorska struktura su klimoglavci, poltroni, pozadinski uvlakači, pa njihova filozovija klimoglavca, neće odgovarati kinezima, te če tako i najveći poltron i preletač vođe ΛV neće moći u kinesko jato, već kod ptice Sojke (ili kako Sosa voli da kaže, ptica fenix..

  • "rtb bor"

   Aktuelni čelnik RTB Bor Sosa, 18. decembra, predaće palicu svom nasledniku iz firme "Ziđin", koji se očekuje da manje krade, zloupotrebljava položaja i poboljša performanse proizvodnje bakra. Nadam se da će pustiti sve pogone koje je Sosa zatvorio i tako da će povećavati broj zapošljenih, koji je Sosa smanjivao sa 24.000 na 5.000. Sosa se nada da će novi vlasnik ostaviti da on dokusuri i ono što još nije upropastio. Njemu će omogućiti, da nakon "uspešnog rada" odleži u nekoj ustanovi za iskijavanja grehova. Šteta će biti to što uplaćenih 350 miliona dolara neće mu biti na dohvat ruke. Sosina kadrovska struktura ostaje dok se Kinezi ne predomisle. Ta Sosina autorska struktura su klimoglavci, poltroni, pozadinski uvlakači, pa njihova filozovija klimoglavca, neće odgovarati kinezima, te če tako i najveći poltron i preletač vođe ΛV neće moći u kinesko jato, već kod ptice Sojke (ili ptica fenix, kako voli da kaže Sosa).

  • Boza Bogdanovic Bor

   Ubedjen sam u to da su njihovi predstavnici veoma pazljivo procitati moje Komentare, koje je RTB-ov "Kolektiv" prvi put objavio 04. jula 2017. godine, a ponovo 21. avgusta ove godine. Podaci o rudnom bogatstvu RTB-a se i sada mogu naci, kada se otvori Sajt: rtb-STRATEGIJA- PRIVATIZACIJE.PDF. Samom sebi moram odgovoriti na nekoliko pitanja. Da li sam protiv toga da se rasprodaje (poklanja) rudno bogatstvo RTB-a? Jesam! Da li je to jedino ispravno resenje? Na zalost, jeste. RTB nema potrebne, kvalitetne kadrove da se upusti u otvaranje novih rudnih nalazista, a drzava nema para da to finansira. RTB postoji vec 115 godina, ali su kadrovi sistematski unistavani, jos od Drugog svetskog rata na ovamo. Zato smo dovde i dosli. Ponovicu jos jednom, predlazem da iskljucivo ta firma organizuje kompletan rad RTB-a. Od kupovine (ekoloski cistih) uvoznih koncentrata u prvo vreme, a ne usluzne prerade trecim licima, preko nabavke potrebne opreme za odrzavanje proizvodnje i u novim investicijama, do organizacije proizvodnje u svim sadasnjim i u buducim pogonima RTB-a. S postovanjem. Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz Bora

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE