Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šoškić: Srbija NERAZUMNO rasipa novac i stvara NEDOPUSTIVO visok socijalni jaz

  Nikakvo rasipanje novca nije razumno u ovom trenutku i trebalo bi odustati od projekata koji nemaju efekta na budući rast, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

  Šoškić je u emisiji Dan uživo na N1 upozorio da u Evropi postoje recesione tendencije koje se „prelivaju“ na region Jugoistočne Evrope i na Srbiju.

  „Ako će Evropa imati zastoj ekonomske aktivnosti, ne treba da imamo iluziju da se to neće desiti i nama“, rekao je Šoškić, koji je i bivši guverner Narodne banke Srbije.

  On kaže da su finansije države relativno stabilne, ali okolnosti u kojima se zemlja nalazi znači da treba biti oprezan u trošenju novca.

  Na pitanje o primerima rasipanja, pominje najavu izgradnje nacionalnog stadiona i linearna davanja koja imaju „veći politički nego ekonomski efekat“.

  Dešavaju se trendovi velikog ekonomskog i socijalnog raslojavanja, a Srbija je postala zemlja nedopustivo visokih socijalnih razlika, ocenio je. „Veliki delovi stanovništva nemaju nikakvog pozitivnog efekta od rasta BDP, a sa druge strane se kreira enormno bogatstvo u rukama vrlo malog broja ljudi“, kazao je Šoškić.

  „Nema prostora za pohvale“

  Govoreći o povećanju budžetskih prihoda, ističe da je to efekat inflacije – pošto rastu cene, raste i poreski deo koji ide u budžet. „Tu nema prostora za hvalu, inflacija je viša nego što treba da bude i pogađa standard stanovništva“, rekao je.

  Šoškić je kazao da bi bio srećan da Srbija ove godine ostvari pozitivnu stopu rasta privrede od dva ili 2,5 odsto. Sledeća godina može vrlo lako biti recesiona, porašće izdaci za socijalna davanja, neki ljudi će osati bez posla i biće potrebno ciljano pomagati stanovništvu.

  Upitan o aranžmanu sa MMF, kazao je da bi povlačenje tih sredstava „značilo da smo zaista došli u nezgodnu situaciju“.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE