Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spas za investitore leži u digitalizaciji građevinske industrije

  Cene nekretnina u prestonici, ali i u drugim gradovima u Srbiji su gotovo „eksplodirale“ u poslednje tri godine. Čak ni pandemija koja nas je zadesila nije prekinula taj nagli skok. Uporedo sa cenama porastao je i broj gradilišta, tako da gotovo ne postoji deo grada širom naše zemlje u kom se ne gradi neka nova stambeno poslovna zgrada.

  Iako je sektor nekretnina i čitava građevinska industrija zasigurno najunosnija privredna grana, stepen digitalizacije je na niskom nivou

  Većina tih poslova funkcioniše kao i pre dve decenije, oslanjajući se uglavnom na Exel tabele, mejlove i beli papir.

  Da je digitalizacija ovog sektora preko potrebna, svedoče i startapi koji digitalizuju ovu oblast vrednu skoro 10 biliona dolara, koji sada sa svojim inovativnim rešenjima dobijaju šansu i nude veliko olakšanje kako za investitore, tako i za kupce nekretnina.

  Upravo jedan od takvih PropTech platformi je firma Realpad, evropski dobavljač softvera za stambene investitore. Regionalni direktor za Balkan Uroš Đaković objašnjava da oni prave softver koji digitalizuje proces za one koji grade stambeno poslovni kompleks.

  Ipak, softver nije namenjen isključivo investitorima, jer je napravljen i poseban kutak za kupce, pa više ne može da se dogodi, kao nekada, da se jedan stan proda više puta.

  Uros Djakovic, portret, Beograd, April 2022. Ph/Vladimir Zivojinovic/ EastPic

  „Firme koje rešavaju jedno od najvažnijih pitanja građana, a to je krov nad glavom, kao glavni alat u svom poslovanju i dalje tvrdoglavno koriste Exel tabele, i pored toga što se radi o poslovima vrednim i po nekoliko stotina miliona evra. Upravo tu postoji problem, kao i prilika, i to na globalnom nivou, jer naša aplikacija rešava mnoge probleme. Klijenti na aplikaciji mogu pronaći sve informacije o kupovini, uključujući plaćanja, ugovore i drugu dokumentaciju. Investitori mogu da koriste korisnički portal kao komunikacioni alat za informisanje svojih klijenata o novostima u izgradnji, procesu isporuke itd. Modul za upravljanje defektima je povezan sa korisničkim portalom i omogućava investitorima da u potpunosti kontrolišu zatražene nedostatke, od trenutka kada ih kupac otkrije i prijavi do trenutka do kada ih ne reši generalni izvođač“, objašnjava Uroš.

  Realpad korisnici štede u proseku do 20 odsto svog vremena. Softver minimizira potencijalne greške, jer održava red u projektnim i korisničkim podacima.

  Najjednostavnije rečeno, Realpad predstavlja jedinstvenu bazu podataka skladištenu na klaudu. Namenjen je korisnicima u vidu aplikacije kao korisnički portal, ali i kao sistem upravljanja koji je predviđen za građevince.

  Srce i mozak ekosistema je CRM modul. On čuva i upravlja svim upitima, kontaktima, zalihama, transakcijama i ugovorima, podržava i upravlja timom prodaje.

  Aplikacija za tablet je front-end interfejs koji omogućava prodajnim timovima da predstave projekte na dobro uređen, moderan i estetski način. Povezana je sa CRM-om i omogućava prodajnim agentima da automatski generišu i šalju ponude potencijalnim kupcima u pokretu.

  „Ukoliko uzmemo primer iz e-coomerce gde se uglavnom kupuju znatno jeftinije stvari od stana, vi kao kupac imate mogućnost da transparentno pratite svaki korak i aktivnost vaše poružbine“, objašnjava Đaković.

  Dakle, sve se nalazi na jednom mestu. Više vam ne treba „fascikla“, a sigurno nećete imati glavobolju ukoliko vam se neki dokument negde zagubi. Sve je objedinjeno na jednom mestu i uz samo par klikova možete pronaći dokument koji vam treba.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Vladimir Zivojinović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE