Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife predstavlja žene u IT industriji: Marija Lekić iz Microsoft razvojnog centra u Srbiji

  Marija Lekić, glavni menadžer softverskog inženjeringa u „Azure Data tim“ otkrila je za BIZLife šta znači biti inženjerka, odnosno inženjer u Microsoft razvojnom centru u Srbiji (MDCS).

  Na osnovu njenog iskustva, kako je istakla, to kako rade žene ne razlikuje se mnogo od načina kako rade muške kolege u MDCS-u. 

  Prema njenim rečima, žene u IT industriji mogu da budu mentorke mlađim generacijama i pokažu da pol nije bitan faktor za uspešnu karijeru u IT industriji. Marija je priznala da je delimično promenila svoj karijerni put kada je postala menadžerka tima.

  Kako je postala deo Microsoft tima?

  Marija se prvi put pridružila Microsoft Development Centru Srbije (MDCS) 2011. godine kao letnji pripravnik u SQL timu, koji je radio na Parallel Data Warehouse.

  Nekoliko meseci nakon odrađene prakse i tokom studija na Elektrotehničkom fakultetu, dobila je priliku da se vrati u MDCS tim. Tu sjajnu priliku za stažiranje nije mogla da propusti, kaže. Do 2014. godine radila je kao softverski inženjer na PDW-u. Nakon toga je počela da radi na SQL Serveru. Zajedno sa svojim timom isporučila je jednu od tri najbolje funkcije u SQL Serveru 2016.

  Kako izgleda rad u Microsoft razvojnom centru?

  Biti deo centra, kako Lekićeva kaže, podrazumeva dolaženje u kontakt sa ljudima najrazličitijih interesovanja od hobija do toga kako želite da doprinesete društvu.

  Dobijala je više odgovornosti kako unutar SQL tima, gde je bila tehnički vođa i menadžer stažista, tako i u MDCS-u. Tu je bila intervjuer i jedan od osnivača inicijative „Girls in ICT“, koja je pokrenuta 2014.

  Ubrzo nakon toga objavljena je prva Azure usluga (Azure SQL Managed Instance) koju je od nule napravio SQL ili Azure Data tim u Beogradu.

  Marija Lekić je bila deo tog podviga. Zbog toga je dobila priliku da pređe na poziciju inženjerskog menadžera i počne da vodi tim. Tokom poslednje četiri godine ona i njeni timovi su radili na omogućavanju poznatih i uvođenju inovativnih scenarija u Azure SQL Managed Instance.

  Više o tome kako je ženama u IT industriji i njenim iskustvima možete pogledati u sledećem videu.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE