Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, EU

  Smanjene evropske rezerve gasa

  Rezerve gasa u evropskim podzemnim skladištima pale su do 22. februara na 69 milijardi kubnih metara, ali je popunjenost i dalje visokih 63,7 odsto, izveštava Gas Infrastructure Europe, dirigujući dodatni pad cena gasa na tržištima.

  Kako prenosi magazin „Nedelja“ Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, u isto vreme, zahtevi za dnevnim tranzitom ruskog gasa preko ukrajinske teritorije neznatno su porasli na 42,2 miliona kubnih metara, vraćajući se na prošlogodišnje brojke, u odnosu na nešto iznad 30 miliona kubnih metara poslednjih nekoliko sedmica.

  Od početka grejne sezone u Evropi 14. novembra, zemlje Evropske unije su povukle 39,44 milijarde kubnih metara gasa iz skladišta. Međutim, ukupno uklanjanje je 10 odsto niže od petogodišnjeg proseka za taj dan.

  Zbog toplog vremena, Evropa ima ograničene isporuke tečnog prirodnog gasa iz luka u sistem za transport gasa. Kapaciteti za regasifikaciju tečnog gasa i dodatno ubrizgavanje u evropske cevovode sada su na 61 odsto svog maksimuma.

  Prosečna nabavna cena gasa pala je na 605 dolara za 1.000 kubnih metara od početka februara, na ispod 550 dolara za 1.000 kubnihmetara 17. februara, prvi put od kraja avgusta 2021., prenosi agencija bne.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE