Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenija odobrila istopolnim partnerima da usvajaju decu

  Narodna skupština Slovenije usvojila je izmene Porodičnog zakona, prema kojima je brak definisan kao životna zajednica dve osobe.

  Istovremeno, dozvoljeno je da istopolni partneri u zajednici mogu zajednički da usvoje dete, pod istim uslovima kao supružnici.

  Za promene Porodičnog zakona glasalo je 48 poslanika slovenačkog parlamenta, dok je 29 bilo protiv, piše Delo.

  Promene su usledile nakon ustavne odluke objavljene u julu. Prema njoj, važeći propis, prema kojem samo osobe različitog pola mogu sklapati brak, a istopolni partneri u formalnom partnerstvu ne mogu zajednički da usvoje dete, nije u skladu sa ustavnom zabranom diskriminacije.

  Ustavni sud je naložio parlamentu da u roku od šest meseci otkloni neustavnost.

  Takođe je propisano da je brak do izmena zakona životna zajednica dvoje ljudi bez obzira na pol i da istopolni partneri u partnerstvu mogu zajednički usvojiti dete pod istim uslovima kao i supružnici.

  Prema oceni Ustavnog suda, odlukom se ne umanjuje značaj institucije tradicionalnog braka kao životne zajednice muža i žene i ne menjaju se uslovi ili posledice sklapanja braka između osoba različitog pola.

  Predlagač izmena zakona je Vlada, koja je poručila da se diskriminacija ne može opravdati tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muža i žene, niti posebnom zaštitom porodice.

  To samo znači da od sada pored heteroseksualnih partnera brak mogu da sklapaju i istopolni partneri, istakla je vlada.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE