Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenac u Banjaluci otvorio firmu bez zaposlenih, uzeo MILION i zatvorio

  Firma PrimeSoccer Management, koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milion konvertibilnih maraka, likvidirana je pre nekoliko dana.

  Likvidaciju je predložio vlasnik Denis Selimović, slovenački državljanin, a Okružni privredni sud Banjaluke je 26. oktobra doneo rešenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.

  U obrazloženju rešenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski overenu izjavu da je izmirio sve obaveze prema poveriocima.

  Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uslovi da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacioni postupak nad ovim preduzećem.

  PrimeSoccer Management je jedna od firmi u Republici Srpskoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milione KM.

  Dobit ove firme, koja se bavi poslovnim savetovanjem, u prošloj godini je iznosila 1,06 miliona KM. Inače, firma je i osnovana prošle godine.

  Ovo je, takođe, jedna od mnogobrojnih firmi koje su slovenački državljani osnovali u Srpskoj.

  Upola manji porez

  Portal Capital je ranije pisao da su slovenački državljani u Banjaluci otvorili na stotine preduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti kancelarije, a da je jedan od osnovnih motiva za to upola manji porez na dobit u Srpskoj nego u Sloveniji.

  Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezuje se samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto, ako vlasnik podiže dividendu.

  Ukoliko se preko preduzeća u Banjaluci ostvari dobit od milion evra, plaća se deset odsto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne sa računa i raspolaže po volji.

  Kada u Sloveniji zaradite milion evra, prvo platite porez na dobit od 20 odsto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 odsto poreza, ako želite uzeti dividendu.

  Izvor: Capital

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE