Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zagađen vazduh

  SMENJEN direktor Agencije za zaštitu životne sredine

  Vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović smenjen je sa te funcije, potvrđeno je za N1 u Vladi Srbije.

  Radoviću je Vlada produžavala mandat na toj funkciji više od 20 puta, a poslednji put je to učinila 22. aprila ove godine.

  Nije naveden razlog zbog kojeg je Radović smenjen.

  Kako prenosi Nova.rs, Radović je bio direktor Agencije od 22. februara 2013. godine do 19. marta 2015. godine, kada je prvi put postavljen na položaj vršioca dužnosti direktora. Za vršioca dužnosti direktora postavljan je 20 puta, redovno na tri meseca, a jednom na šest meseci.

  Interesantan slučaj je bio kada je Vlada Srbije donela 15. aprila ove godine retroaktivno rešenje kojim je Radovića postavila na mesto vršioca dužnosti direktora od 9. oktobra 2020. godine i to na tri meseca.

  Transparentnost Srbija (TS) je nakon toga pozvala Republičko javno tužilaštvo da zbog povrede zakona na štetu javnog interesa podnese tužbu, odnosno pokrene upravni spor za osporavanje zakonitosti rešenja o retroaktivnom postavljenju na položaj vršioca dužnosti direktora.

  Došao je u žižu javnosti i kada je, u novembru 2020. godine, Milenko Jovanović dobio otkaz na mestu načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, u vreme kada Filip Radović nije imao status v.d. direktora Agencije, tačnije kada mu je mandat prestao.

  Jovanović je tada ukazivao da je otkaz dobio zato što se suprotstavio odluci direktora da se bez odobrenja stručnjaka menjaju i ublažavaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

  Agencija je tada navela da je zaposleni otpušten zbog toga što „nije obezbedio adekvatno održavanje većine mernih stanica, koje su zbog toga nedopustivo zapuštene“, što je Jovanović negirao.

  Milenko Jovanović je na posao u Agenciju vraćen odlukom Višeg suda u Beogradu, do okončanja sudskog postupka koji je pokrenuo posle otkaza.

  Izvor: N1, Nova S

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE