Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Škotski proizvođači viskija NAZDRAVILI suspenziji američkih carina

  Proizvođači viskija nazdravili su nakon što su se Velika Britanija i SAD dogovorile da obustave odmazde na robu, uključujući škotski viski, na pet godina, u deeskalaciji transatlantskog trgovinskog spora koji traje skoro dve decenije.

  Liz Tras, britanska sekretarka za međunarodnu trgovinu, rekla je da je s Vašingtonom postignut istorijski dogovor kako bi se osiguralo da carine, koje su uticale na izvoz Velike Britanije u SAD u vrednosti od 550 miliona funti, i dalje budu suspendovane.

  To se događa nakon što je administracija Džoa Bajdena dogovorila sličnu nagodbu s EU, dok vlade s obe strane Atlantika preduzimaju veće korake kako bi rešile tenzije oko subvencija za proizvođače aviona Erbas i Boing, piše The Guardian.

  Sedamnaestogodišnji spor, najdugovečniji u istoriji Svetske trgovinske organizacije, doveo je do štetnih carina koje se naplaćuju za proizvode s obe strane zbog neslaganja oko podrške za proizvodnju velikih civilnih aviona.

  Britanska roba koja je bila na meti carina, granični porezi koje plaćaju kupci roba iz druge zemlje, uključivala je kašmir, mašine i škotski viski od jednog slada.

  Iz Udruženja škotskog viskija kazali su da su protekle dve godine carine, koje je prvi uveo Donald Tramp, bile izuzetno štetne za industriju, jer je gubitak od preko 600 miliona funti u izvozu u SAD izazvan carinom od 25 odsto na pojedinačni slad.

  „Ovim sporazumom uklanja se opasnost ponovnog uvođenja carina na škotski viski i omogućava destilerijama da se fokusiraju na oporavak izvoza na naše najveće i najcenjenije izvozno tržište„, kazala je Karen Bets, izvršna direktorka trgovinskog tela.

  Carinama od desetine miliona funti pogođene su uzgajivači svinja u Jorkširu, proizvođači sira iz stiltona u Midlendsu, proizvođači kašmira u Ajršajeru, proizvođači građevinskih vozila i proizvođači likera.

  Britanija je bila umešana u spor kao članica EU, ali je početkom ove godine ublažila tenzije jednostranim obustavljanjem carina za SAD. Vlada je rekla da je to ohrabrilo SAD da se dogovore o četveromesečnoj suspenziji carina, sve dok obe strane ne pregovaraju o dugoročnijem sporazumu.

  Velika Britanija i SAD će sada raditi zajedno na primeni sporazuma u praksi i jačanju saradnje u sektoru velikih civilnih aviona, navodi se.

  To se događa nakon što se Liz Tras u Londonu sastala s američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Tai.

  „Ovaj dogovor povlači liniju ispod neverovatno štetnog problema i znači da se možemo usredsrediti na podizanje naših trgovinskih odnosa sa SAD na sledeći nivo, uključujući bliskiji rad na osporavanju nelojalnih praksi država poput Kine i korišćenje snage slobodne trgovine kako bismo izvukli najbolje od pandemije“, kazala je Tras.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE