SKGO velika podrška lokalnim samoupravama u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SKGO velika podrška lokalnim samoupravama u Srbiji

  U prvom periodu pandemijske krize, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) intenzivno je pomagala lokalnim vlastima u rešavanju izazova sa kojima su se srele. U našem slučaju je potvrđeno da je kriza i šansa za transformaciju, jer danas imamo utemeljen i moderan sistem obavljanja dela naših funkcija preko interneta – imamo nove prioritete, što nam otvara nove mogućnosti za podršku našim članicama

  Nikola Tarbuk izabran je za novog generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na decembarskoj skupštini te organizacije. U intervju za BIZLife g. Tarbuk sumira utiske i otkriva pravce daljeg razvoja SKGO i saradnje sa lokalnim samoupravama u Srbiji.

  • Kako ocenjujete rad Stalne konferencije gradova i opština u pandemijskom periodu i na koji način ste se adaptirali na nove uslove?

  U prvom periodu pandemijske krize SKGO je intenzivno pružao pomoć lokalnim vlastima u rešavanju izazova sa kojima su se srele. Pojačana je komunikacija, a kreirani su i novi oblici podrške. Nastojali smo da brzo reagujemo prema nacionalnim partnerima kako bismo ukazali na potrebe lokalnih vlasti i smatramo da je ta podrška bila izuzetno značajna. Morali smo i da unapredimo način rada, pa je značajan deo aktivnosti prešao u onlajn formu. U našem slučaju je potvrđeno da je kriza i šansa za transformaciju, jer danas imamo utemeljen i moderan sistem obavljanja dela naših funkcija preko interneta – imamo nove prioritete, što nam otvara nove mogućnosti za podršku našim članicama.

  • Lokalna samouprava, kao nivo vlasti najbliži građanima, često je na udaru kritika javnosti zbog komplikovanih procedura, inertnosti ili neusaglašenosti u radu i postupanju. Kako SKGO pomaže razvoj lokalnog nivoa vlasti?

  Građani se svakodnevno susreću sa nekom od usluga koje pruža lokalna samouprava – bilo da je to upravljanje komunalnim otpadom, daljinsko grejanje, vrtić, neka administrativna usluga, parking mesto, pijaca, javni prevoz… Imajući u vidu broj korisnika, kompleksnost i značaj usluga koje se obezbeđuju, prirodno je da će biti i kritika, nedostataka i potreba za unapređenjem. Kroz naš rad podržavamo razvoj lokalnih kapaciteta za obezbeđivanje kvalitetnih usluga građanima i privredi. To činimo kroz unapređenje znanja lokalnih službenika, razmenu dobre prakse, direktnu stručnu i tehničku podršku transformaciji procesa rada u pojedinim oblastima ili kroz sprovođenje različitih projekata koji vode unapređenju kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

  • Kakvi su planovi SKGO u narednom periodu i koji su pravci razvoja vašeg saveza?

  Naša organizacija je usvojila novi strateški plan za period 2022‒2025. Imamo ambiciozne planove u ovom periodu. Oni su usmereni na kontinuirano jačanje lokalne samouprave i uslova za bolji život građana.

  Intenzivno ćemo nastaviti razvoj funkcija, kako bi zajednički stavovi lokalnih vlasti bili deo nacionalnih politika i propisa, da bi svaka naša članica mogla da iskoristi potencijale i podršku koju SKGO pruža i kako bi naša lokalna samouprava bila adekvatno predstavljena u međunarodnim forumima.

  • Nedavno je održana izborna skupština SKGO, na kojoj ste imenovani za generalnog sekretara organizacije. Šta to znači za vas lično i imate li ključnu poruku za vaše članice i partnere?

  Za mene predstavlja veliku čast i privilegiju da predvodim izuzetan tim profesionalaca sa kojima već 16 godina delim sudbinu u Stručnoj službi SKGO. Moja poruka za lokalne samouprave jeste da još aktivnije učestvuju u radu naše organizacije i da iskoriste sve potencijale i podršku koju im SKGO pruža, a domaćim i međunarodnim partnerima da još intenzivnije nastavimo saradnju na unapređenju lokalne samouprave, kvaliteta života građana i ukupnih uslova za razvoj lokalnih zajednica.


  Biografija

  Nikola Tarbuk je rođen 1977. godine, u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu političkih nauka. U SKGO radi od 2006. godine i u tom periodu obavljao je više funkcija u okviru organizacije. U periodu 2008–2018. godine bio je pomoćnik generalnog sekretara SKGO za zastupanje, a 2018‒2021. i zamenik generalnog sekretara za zastupanje interesa članstva. Upravljao je projektima usmerenim na institucionalni razvoj i predstavljao SKGO u pripremi brojnih strategija i zakona, ali i u radu više nacionalnih tela koja se bave pitanjima javne uprave i lokalne samouprave.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE