Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Širi se nova podvarijanta kovida: SZO preporučuje maske na dugim letovima

  Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da putnici nose maske na dugim letovima u cilju sprečavanja najnovije podvarijante omikrona XBB.1.5, koja se brzo širi u Sjedinjenim Američkim Državama.

  U Evropi se podvarijanta XBB.1.5 otkriva u malom, ali rastućem broju, rekli su zvaničnici SZO za Evropu na brifingu za novinare.

  Putnicima treba savetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima poput dugih letova, rekla je viša službenica SZO za hitne slučajeve za Evropu, Catherine Smallwood.

  „Ovo bi trebalo da bude preporuka za putnike koji dolaze s bilo kog mesta gde se širi kovid-19“, dodala je ona.

  XBB.1.5, najzaraznija podvarijanta omikrona do sada otkrivena, odgovorna je za 27,6 odsto slučajeva kovida-19 u Sjedinjenim Državama u prvoj sedmici januara, rekli su američki zdravstveni zvaničnici.

  Nije još jasno da li će XBB.1.5 izazvati talas zaraza širom sveta. Postojeće vakcine i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, tvrde stručnjaci.

  Kina verovatno prikriva prave podatke

  Raste zabrinutost zbog širenja varijante XBB.1.5 u SAD i šire. Istovremeno se povećava broj zaraženih u Kini, nakon što je zemlja prošlog meseca odbacila svoju poznatu politiku „nultog kovida“.

  U Kini dominiraju podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, objavio je SZO početkom januara, prema analizi koju je sproveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Mnogi naučnici, uključujući one iz SZO, veruju da Kina verovatno ne prijavljuje pravi obim epidemije. Više zemalja, među njima i SAD, traže negativan test na koronavirus od putnika iz Kine.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE