Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali Fiskalnom savetu: Imate potpuno LUZERSKI PRISTUP

  Ministar finansija Siniša Mali i članovi Fiskalnog saveta oštro su u ponedeljak diskutovali u Skupštini Srbije o meri pomoći svim punoletnim građanima od 100 evra, a ministar je zapitao da li je posao Fiskalnog saveta da kritikuje i demantuje EBRD i Međunarodnu organizaciju rada koje upravo hvale tu meru države Srbije.

  Na skupštinskom Odboru za finansije, predsednik Fiskalnog Saveta Pavle Petrović i član tog tela Nikola Altiparmakov ponovili su stav da je to bila loša mera i da su EBRD i MOR pogrešile u svojim proračunima u studiji koju su objavili, kao i da je Fiskalni savet pozvao te međunarodne organizacije da demantuju to što tvrde.

  „Vi ste Fiskalni savet Republike Srbije, a ne onaj ko kritikuje MOR, za taj posao niste plaćeni“, poručio je ministar Mali.

  Petrović je na to dobacio da je Fiskalni savet plaćen da bude objektivan.

  „Imate potpuno jedan luzerski pristup, ako imate MOR i vama i drugima bude krivo, pa kažete da država nije smanjila siromaštvo. Kakve veze ima to sa onim što radi Vlada Srbije“, kazao je ministar finansija.

  Dodaje da je potpuno besmisleno da Fiskalni savet kritikuje stav MOR-a i EBRD-a. „OK, ako je to vaš deo posla… Svaku dobru vest koju čujete vi ćete da kritikujete, ali ja smatram da to nije vaš posao. Kada dobijem neku konstruktivnu kritiku… ali ne znam odakle je bio pozvan Fiskalni savet da kritikuje izveštaj MOR-a. To nećete moći da mi objasnite nikada“, poručio je Mali.

  Ministar je dodao da je verovatno Altiparmakov tom svojom analizom hteo da se „pokaže i dokaže u nekim krugovima“, kao i da to može da razume a potom se izvinio što je to rekao.

  Ministar je istakao da su EBRD i MOR rekli da je upravo pomoć od 100 evra doprinela da se smanji razlika u siromaštvu, a da je Fiskalni savet to potpuno bespotrebno kritikovao. Kako je rekao, Fiskalni savet je tako reagovao kako bi mu bilo drago da se nije smanjilo siromaštvo tom pomoći građanima Srbije.

  „Lepo je kada neko pohvali meru. Nismo mi to izmislili i SAD i Japan i druge velike ekonomije su koristile tu meru pomoći građanima. Ta mera je održala nivo potrošnje i prenela je dozu optimizma na građane“. Što se mene tiče, da imamo novca ja bih to ponovo uradio, poručio je Mali.

  Fiskalni savet se pita: Ako smo tako dobro prošli u krizi, zašto nam je deficit najveći?

  Petrović je rekao da je Fiskalni savet objektivan i da je u svom najnovijem komentaru kritikovao meru isplate 100 evra svim punoletnim građanima, nasuprot nedavnoj studiji MOR-a i EBRD-a.

  „Nikola Altiparmarkov nije kritikovao EBRD već ukazao u toj analizi da to apsolutno ne stoji. Ako vi podelite 100 evra svima, za trenutak će stvarno siromaštvo da se smanji, a da li ste vi tih 600 miliona evra mogli da upotrebite na drugi način, pa da tri puta više smanjite nejednakost, to je pravo pitanje“, rekao je Petrović.

  „Mi smo osporili da su njihove računice netačne… Oni su potpuno zaboravili da dodaju tih 70 milijardi dinara što je podeljeno ljudima i što je dohodak stanovništvu i gledali su u odnosu na pogrešnu granicu i dobili su 3,5 puta veći navodni efekat nego što je stvarno. Mi smo od njih tražili da oni to demantuju i nisu odgovorili na to, što je znak da nisu uradili tačno. To jeste u opisu rada Fiskalnog saveta“, rekao je Altiparmakov.

  Petrović je kazao da je Fiskalni savet samo procenio da ta mera nije bila dobra i da je stav koji su izneli MOR i EBRD iznet u studiji, tako da to ne mora da zvaničan stav tih organizacija. „Mi smo samo profesionalno analizirali, ako smo pogrešili neka neko kaže da smo pogrešili“, poručo je Petrović.

  Kada je reč o tome za šta je plaćen Fiskalni savet, Petrović je kratko prokomentarisao:

  „Ne znam otkud takav odnos, pre je bio profesionalan“.

  Istakao je da je Fiskalni savet samo brojevima pokazao da računice EBRD i MOR-a nisu tačne. Petrović je dodao da nije tačno i da se taj novac vratio u budžet kroz potrošnju i pozvao sve koji to tvrde da to analitički i dokažu.

  Izvor: Blic/Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE