Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nastavnici

  Sindikati: Za prosvetare status službenog lica, za „keca“ iz vladanja ponavljanje razreda

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je saopštila da je na sastanku Radne grupe za prevenciju nasilja u ustanovama obrazovanja iznela niz predloga za popravljanje stanja, među kojima da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica i da se s jedinicom iz vladanja ponavlja razred.

  Unija SPRS je predložila da se hitno izmeni i dopuni pravilnik koji se odnosi na sekretare škola i stručne saradnike koji bi u svakoj školi trebalo da budu obavezni članovi Tima za zaštitu.

  Uz to, da se na nivou jedinice lokalne samouprave ili Školske uprave angažuju specijalni pedagozi koji bi pružali dodatnu stručnu pomoć u prevenciji i intervenciji u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, da se ojača intersektorska saradnja sa centrom za socijalni rad, domom zdravlja i policijom.

  Unija predlaže i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja u delu koji se odnosi na ocenjivanje vladanja učenika kako bi ocena iz vladanja uticala na opšti uspeh učenika, odnosno da se s jedinicom iz vladanja ponavlja razred.

  Škola (Pixabay)

  Uu to, upotreba mobilnog telefona tokom nastave trebalo bi da spada u teže povrede obaveze učenika jer je neovlašćeno snimanje i fotografisanje sve češća pojava, a predlaže se i povećanje novčanih kazni za roditelje.

  Sindikati traže i bolje pravilnike o postupanju u odgovoru na nasilje i o društveno-korisnom radu, a predlažu i izmene i dopune Krivičnog zakonika da bi se zaposlenima u prosveti dodelio status službenog lica i promenila procedura u prevenciji nasilja i intervenciji kada se nasilje dogodi.

  Na sastanku je dogovoreno da se objedine svi predlozi za rešenje problema i da se radna grupa ponovo sastane 20. decembra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE