Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat putara: Poslodavci ne štede radnike ni na 40 stepeni

  Predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije Duško Bošković rekao je da poslodavci u putarskim firmama ne štede mnogo radnike ni na ekstremim temperaturama od 40 Celzijusovih stepeni i da su odbili da se u kolektivni ugovor ugradi klauzula da se prekine rad kada je iznad 36 stepeni.

  On je za Betu rekao da sindikat svake, pa i ove godine, kada se najavi vreo talas, upozorava poslodavce zaštite radnike.

  „Nedavno smo imali akciju podele vode i kačketa kako bi pokrenili poslodavce da preduzmu iste mere koje su propisane pre više godina, ali su samo preporuka. Pre nekoliko godina odbijen je predlog sindikata da se u kolektivni ugovor ugradi odredba o prekidu rada na temperaturi iznad 36 stepeni“, rekao je Bošković.

  Poslodavci se, kako je rekao uglavnom pozivaju na to da su se obavezali na određene rokove za završetak radova, pa se zaštita na radu svodi na obezbeđenje vode, na češće pauze i slično.

  Kada stignu pritužbe od radnika, sindikat, prema njegovim rečima, jedino što može je da pozove inspekciju rada koja može da konstatuje da se ne poštuju preporuke, ali pošto one nisu obavezne, nema ni sankcija.

  U Nemačkoj i Austriji je, rekao je on, predviđen prekid rada kada je temperatura iznad 33 stepena.

  Sindikat je, kako je rekao, predlagao i da se uvede dvokratno radno vreme tako što bi rad bio prekinut u najtoplijem delu dana, ali su radnici bili protiv toga jer stanuju daleko i to bi im takođe predstavljalo problem.

  Gde ima sindikata poslodavci poštuju preporuke

  Predsednik Sindikata radnika građevinske i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković rekao je da poslodavci u firmama gde su osnovani sindikati, poštuju preporuke o češćim pauzama, naizmeničnom smenjivanju radnika, obezbeđenju vode, a u delovima gde je velika prašina daju im i mleko.

  „Ne znam kako je na privatnim gradlištima, ali tamo gde imamo sindikat, poštuju se preporuke o većim pauzama i druge mere. Ne postoji ni u Evropi propis koji predviđa da se kada je temperatura iznad određenog stepena obustavi posao. To bi bilo teško i sprovesti s obzirom da su različite temperature na različitim lokacijama“, rekao je Torlaković.

  Istakao je da je sada u građevinskim firmama posebno pooštrena kontrola pijenja alkoholnih pića.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE