Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima znači KRAJ srpskog Fijata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima znači KRAJ srpskog Fijata

  U sindikatu “Nezavisnost” fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija ocenili su da ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači “kraj fabrike i udar na Kragujevac”.

  Potpredsednik tog sindikata Igor Anđić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici danas u fabrici obavešteni o uslovima za odlazak u Nemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fijat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

  “To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade”, rekao je Anđić.

  On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat “Nezavisnost”.

  Anđić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

  “Mi ćemo od države da tražimo da Fijat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije”, rekao je Anđić ocenjujući da Kragujevac “guraju u propast”.

  On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju, ali ne u Beogradu nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

  Plate od 800 do 2.000 evra, plus bonusi

  Prema dokumentu sa kojim su upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra. Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

  Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra.

  Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

  Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

  Radnicima je rečeno da se od petka do 20. maja u vremenu od 9.00 do 14.00 mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

  Radnici Fijata u problemu: Ili rad u inostranstvu ili otkaz uz otpreminine

   

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE