Radnici Fijata u problemu: Ili rad u inostranstvu ili otkaz uz otpreminine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Fijata u problemu: Ili rad u inostranstvu ili otkaz uz otpreminine

  Radnici Fijata nalaze se pred novim problemima.

  Zaposleni u kragujevačkom Fijatu danas su na razgovorima sa menadžerima i treba da odluče da li će ići u inostranstvo da rade u Fijatovim fabrikama dve godine ili će biti proglašeni tehnološkim viškom, odnosno dobiti otkaz.

  “Radnici su danas zvanično obavešteni od menadžmenta da nude neke sitne otpremnine, u skladu sa zakonom. Radnici će biti proglašeni tehnološkim viškom, a jedan broj radnika treba da se pošalje u inostrane zemlje – Poljsku, Slovačku, Nemačku i Italiju. Za sada je taj broj 200 radnika i to na osnovu odluke kompanije ko će ići, a ostali će dobiti otkaze, odnosno biće proglašeni tehnološkim viškom“, rekao je za N1 zamenik predsednika sindikata Fijat plastik Zoran Miljković.

  Najavljena proizvodnja električnog modela, i šta sada?

  U grupama, od 11 časova, a zatim na svaki sat do 16 časova radnici ulaze u Fijatov krug u Kragujevcu.

  Miljković kaže da je to “slika i prilika naše države, jer je pre 15 dana bila pompezna najava na svim medijima kako dolazi električni model”.

  Danas se radnici teraju iz naše zemlje ili da ostanu bez kore hleba, ističe Zoran Miljković.

  Inače radnici su krajem prošlog meseca saopštili da su montažne trake na kojima se proizvode automobili u kragujevačkom Fijatu bile pokrenute i radile su u dve smene na jedan dan i to zbog delegacije iz Beograda, dok je već sutradan proizvodnja stala.

  Rečeno nam je da delegacija iz Beograda stiže u Fijat. Ne znamo ko dolazi. Saopšteno nam je da montažne trake moraju u to vreme da se kreću, pa makar i bez delova. Pogoni Karoserije su dva dana sređivani i ‘glancani’. Sutra ne radimo”, rekao je tada za N1 radnik fabrike automobila Fijat u Kragujevcu.

  Inače, prethodno su u aprilu pogoni Fijata radili svega dva dana.

  Vučić najavio proizvodnju električnog “Fijat pande”

  Sastanak menadžmenta auto grupacije Stelantis, čiji je deo italijanski Fijat, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je tog dana, a Vučić je nakon sastanka saopštio  da će se u kragujevačkom „fijatu“ proizvoditi električni automobil tipa „Fijat panda“.

  “Mi danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu“, rekao je Vučić tada posle sastanka.

  Posle sastanka potpisan je ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

  Novi model biće za srednju klasu, proizvodnja krajem 2024.

  Kako je objasnio Vučić, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

  On je kazao da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024.

  Novi model električnog automobila će, po rečima Vučića, biti namenjen srednjoj klasi.

   

  IZJAVA DANA: Srbija, zemlja u kojoj se fabrika pokrene na dan – zbog SLIKANJA

  Izvor: N1

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE