Sindikat EPS: Sve više novozaposlenih, a radni sat sve "jeftiniji"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat EPS: Sve više novozaposlenih, a radni sat sve “jeftiniji”

  Predstavnici sindikata u Elektroprivredi Srbije (EPS) rekli su da je obrenovačko preduzeće Pro Tent nedavno uposlilo oko 100 radnika i uputilo ih u Termoelektranu “Nikola Tesla” (TENT) sa obrazloženjem da se obučavaju za rad u sistemu odsumporavanja dimnih gasova, iako se još ne bliži završetak radova na tom objektu.

  Član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Dragoslav Ljubičić rekao je da su ti radnici pre nekoliko dana došli iz Pro Tenta jer bi, kako su kazali, trebalo da se stručno usavršavaju za rad u tom postrojenju iako se još ne nazire završetak radova na tom sistemu.

  “U TENT se oseća nezadovoljstvo radnika zbog konstantnog pada standarda zaposlenih, što najbolje ilustruje vrednost radnog časa, koja je, na primer za januar 2020. godine bila 226 dinara, a za januar 2022. godine pala na 186 dinara”, rekao je Ljubičić.

  Dodao je da je “to posledica lošeg rukovođenja preduzećem jer se plan zapošljavanja ne poštuje, pa tako starozaposleni ustvari smanjenjem svojih zarada obezbeđuju sredstva za isplatu novozaposlenih, jer se masa novca za zarade naopako određuje”.

  “Umesto da se masa zarada utvrđuje prema radnim satima ‘odozdo na gore’, ona se nameće ‘odozgo na dole’. Minimalni porast mase zarada ne obezbeđuje zarade za novozaposlene kojih je sve više”, rekao je Ljubičić.

  Prema rečima bivšeg predsednika sindikata radnika EPS Milana Đorđevića, angažovanje tih radnika nije bilo moguće bez znanja smenjenog v. d. direktora EPS Milorada Grčića.

  “Prijem tih radnika će se verovatno pravdati obukom, iako ona u ovom trenutku nije neophodna jer se sistem za odsumporavanje još gradi”, rekao je Đorđević.

  Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova na TENT planirana je 2005. godine, a 2011. godine predstavnici Vlada Srbije i Japana potpisali su ugovor o zajmu od 245 miliona evra radi izgradnje tog postrojenja.

  Prilikom potpisivanja ugovora 2011. godine rečeno je da će to biti prvi takav sistem za odsumporavanje u Srbiji, a da će gradnja početi do kraja 2012. godine i trajaće od 2,5 do tri godine.

  Gradnja sistema za odsumporavanje je počela tek u februaru 2019. godine, nakon što je istekao grejs period od pet godina.

  Na obeležavanju početka radova saopšteno je da je novi rok za izgradnju postrojenja za odsumporavnje 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

  Ko je direktor EPS: Sindikalac tvrdi – Aleksandar Vučić

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE