Makronov energetski zaokret: Francuska gradi još šest nuklearki

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makronov energetski zaokret: Francuska gradi još šest nuklearki

  Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će u toj zemlji biti izgrađeno bar još šest novih nuklearnih reaktora u narednim decenijama, stavljajući nuklearnu energiju kao glavni faktor ka težnji ka nultoj emisiji gasova staklene bašte do 2050. godine.

  Makron je rekao da će nove elektrane graditi i njima upravljati državni dobavljač električne energije (EDF) i da će se u projekat uložiti desetine milijardi evra javnih sredstava, prenosi Rojters.

  “Ono što Francuskoj treba, a uslovi postoje, jeste ponovno rođenje nacionalne nuklearne industrije”, istakao je Makron, otkrivajući svoju novu strategiju za nuklearnu energiju u istočnom industrijskom gradu Belforu.

  Obećavajući da će ubrzati razvoj solarne energije i energije vetra na moru, Makron je takođe rekao da želi da produži životni vek starijih nuklearnih elektrana, u zemlji sa najvećim nuklearnim kapacitetima, na više od 50 godina. Dodaje da će to važiti za određene reaktore, pod uslovom da je to bezbedno.

  EDF procenjuje cenu šest novih reaktora na oko 50 milijardi evra (57,36 milijardi dolara), u zavisnosti od uslova finansiranja.

  Makron najavljuje da bi prvi novi reaktor, trebalo da bude pušten u rad do 2035. godine, radiće se i studije za osam reaktora, dva više od najavljenih.

  Makronova odluka da produži vek trajanja postojećih nuklearnih elektrana označila je preokret u odnosu na ranije obećanje da će zatvoriti više desetina od 56 reaktora EDF do 2035. godine.

  Nuklearna bezbednost i dalje deli Evropu nakon katastrofe u japanskoj prefekturi Fukušima 2011. godine.

  “Određene zemlje su napravile ekstreman izbor da okrenu leđa nuklearnoj energiji. Francuska nije napravila taj izbor”, napomenuo je Makron, vertovatno imajući u vidu odluku Nemačke da raskrsti sa svojim nuklearkama.

  Sa druge strane, ekološki aktiviti i NVO optužuju Makrona za “produbljivanje francuske zavisnosti” od nuklearne energije.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE