Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikalci: Za MOBING u leskovačkoj Juri čuće Mercedes, Porše…

  Predsednik Samostalnog sindikata Metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je da će se taj sindikat žaliti evropskim poslovnim partnerima korporacije Jura, zbog ometanja sindikalnog organizovanja u leskovačkoj fabrici i mobinga nad predsednikom sindikata te fabrike.

  Marković je rekao novinarima u Leskovcu da se taj sindikat žalio svim nadležnim organima u Srbiji, odnosno da je tražio sastanak sa poslovodstvom Jure, sastanak sa Inspektoratom, kao i da je pisao ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević.

  Dodao je da su se obratili i evropskom i svetskom udruženju sindikata metalaca, koja su reagovala i zatražila od Jure da, kako je rekao, prestane sa pristicima. „I sada imamo sledeći korak – pisanje svim glavnim partnerima, onima koji uzimaju delove od Jure, a to su Mercedes, Porše, Audi… Da i oni pomognu u ostvarivanju radničkih prava jer i oni imaju sindikate„, najavio je Marković.

  On je pojasnio da je predsednik sindikalne organizacije u leskovačkoj Juri Predrag Stojanović dobio u poslednjih nekoliko dana dva upozorenja od menadžera Jure zato što je govorio u lokalnim medijima o pritiscima na radnike i o neprodužavanju ugovora o radu radnicima.

  „Naš predsednik sindikata je doživeo jedan klasičan mobing ili jednu klasičnu presiju, ili ono što se dešava u mnogim kompanijama, jeste pokušaj sprečavanja sindikalnog organizovanja„, kazao je Marković.

  Podsetio je i da je Stojanović dobio dva uzastopna upozorenja uz obrazloženje da je odavao poslovnu tajnu. „Predrag je iznosio istinu, govorio je o upozorenju koje je dobio, i nije neovlašćeno otkrivao podatke trećem licu jer je govorio o zaposlenima, ne o poslovanju poslodavca“, naveo je Marković.

  Stojanović je ispričao da su posle upozorenja koje mu je upućeno, počeli i pritisci na članove sindikata, tako što je od svakog od 350 članova traženo da se izjasni u kadrovskoj službi da li želi da mu se odbija jedan posto na ime sindikalne članarine.

  „Za pozivanjem nema potrebe jer su radnici samim potpisom dali pristanak da im se odbija procenat za sindikat. To je vid zastrašivanja, ljudi se boje, tim pre što im se u pogonu govori da će izgubiti neke benefite ako postanu članovi sindikata. Za tri, četiri dana su mi iz sindikata iščlanili više od pola članova„, kazao je Stojanović.

  Sindikalci su prozvali i takozvani Savet zaposlenih u Juri, koji deluje kao Udruženje „Južna Koreja za Južnu Srbiju“, optužujući predstavnike tog saveta za diskriminaciju.

  „Njihova odluka od 1. aprila 2021. godine da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i koji ne podržavaju udruženje, gube pravo na benefite koji se dobijaju na osnovu članstva u tom udruženju, je – diskriminišuća“, ocenio je Marković.

  On je kazao da to udruženje zapravo finansira poslodavaca i da je ispod te odluke stavljeno desetak potpisa. „Najveći problem je što naši ljudi, ti lideri, u ime poslodavca ‘šibaju’ i ‘bičuju’ našu radničku klasu“, zaključio je Marković.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Paja

   Trebalo bi malo vise da istrazite ovu temu u Srbiji. Evo vam primera Leoni fabrike u Kraljevu, gde se prekovremeno ne isplacuje kako je dogovoreno, za sve sate prekovremenog rada. Pa gde ce vam dusa da zakidate radnike za +-50% sati?!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE