Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    šef

    Kuvao za EDIJA MARFIJA, pa došao na Kopaonik: Razgovaramo sa novim šefom kuhinje u Viceroy-u

    Novi šef kuhinje u hotelu Viceroy na Kopaoniku za BIZLife

    Kopaonik biznis forum je završen, a ovaj veliki ekonomski događaj bio je prilika da saznamo mnogo o poslovnim prilikama, ali  i da upoznamo mnoštvo ljudi iz poslovnog života Srbije. 

    Naravno, bavili smo se i ovim na Kopaoniku, ali smo obišli i hotele kako bismo videli šta se to novo nudilo poslovnom svetu ove godine, ali i upoznali neke uspešne ljude „iza kulisa“. Tihi ljudi, koji ne učestvuju na panelima i koji rade svoj posao najbolje što znaju ali daleko od očiju javnosti, ukrali su nam pažnju.

    U hotel Viceroy na Kopaoniku početkom marta došao je novi šef kuhinje, imena Majkl O’Brajan. Kako su nam u hotelu rekli, O’Brajan je multitalentovan evropski i internacionalni šef sa više od 30 godina iskustva. Na Kopaonik je došao nakon angažmana u ozbiljnim evropskim i američkim restoranima, ali i lancima hotela poput nekih od najpoznatijih: Sheraton, Crown Plaza, Hyat i Four Seasons u 11 zemalja.

    Nama je u razgovoru otkrio i da je radio za ljude koje poznaje ceo svet, a posebno je izdvojio popularnog glumca Edija Marfija.

    O anegdotama, ali i ozbiljnim stvarima, poput veze između biznisa i kuvanja, razgovaramo upravo sa Majklom O’Brajanom, korporativnim šefom kuhinje lanca hotela Viceroy na Kopaoniku.

    šef

    • Recite nam nešto o sebi, o svom iskustvu, gde ste radili?

    Ja sam Majkl O’Brajan. Krenuo sam da radim sa 16, 17 godina u Londonu, u Fine Dininig francuskom restoranu. Odatle sam krenuo da stičem iskustva u hotelima sa 5 zvezdica. Zatim sam se preselio u Ameriku, radio sam 3 godine tamo u Los Anđelesu i Kaliforniji. Pored toga, radio sam i mnogo privatnih stvari. Na primer, kuvao sam za gospodina Edija Marfija, poznatog glumca u Americi. Ono što je bilo izazovno je što sam imao posebne dijetske zahteve zbog alergija, pa sam morao da naučim da se prilagođavam

    • Da li je Edi Marfi imao posebne zahteve oko hrane?

    Prvo što sam za njega uradio jeste da sam spremao specijalnu večeru za njega i njegovu suprugu jer su slavili godišnjicu. Zato sam morao da uradim nešto posebno, da saznam šta voli i šta ne voli. Rekli su mi da voli jastoge i sladoled, pa sam pripremio meni za koji se ispostavilo da se bračnom paru veoma svideo.

    U pitanju je bio otvoreni koncept kuvanja, tako da sam odmah nakon što pripremim hranu i servirao na sto. Počeo sam upravo sa jastogom.

    Tada se desila jedna zabavna stvar. Mi inače koristimo makaze uz pomoć kojih sečemo školjku jastoga, i kako sam ja krenuo, on je u svom šaljivom i komičnom maniru pitao “Za šta će vam ovo?”. Kada sam mu rekao da je za školjku, rekao je da ne treba jer on ima svoje ruke.

    Veliko iznenađenje je bilo za desert koji je bio sufle od limuna i koji je stajao u frižideru. Otišao sam do njega da uzmem i da ga odnesem na sto. Kada sam se vratio, Edija nije bilo. Pitao sam njegovu suprugu gde je otišao. Ona kaže “pa otišao je”. Ali desert je gotov, rekao sam. “Ne, on je otišao gore na pedikir i manikir”. Kada sam joj rekao da razumem, ona mi je dala instrukcije da desert ostavim u frižidere i da poslužimo ujutru za doručak.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by BIZLife (@bizlife.rs)

    • Šta je vaša omiljena hrana?

    Najviše volim tajlandsku hranu, a drugi izbor bi mi bila meksička hrana.

    • Počeli ste da radite kao šef kuhinje u Viceroy hotelu na Kopaoniku pre par dana, pa da li imate nekih utisaka o hotelu, osoblju, ljudima iz Srbije?

    Ja sam novi korporativni šef kuhinje lanca hotela Viceroy u Srbiji. Ovo je novo iskustvo za mene, nikada nisam bio u istočnoj Evropi. Dakle, učim o zemlji i pokušavam da naučim nekoliko lokalnih reči. Veoma sam srećan, tim je veoma dobar, stabilan i snažan.

    Zapravo sam iznenađen jer nisam znao da imate ovakve sezone. Trenutno je sneg pa veliki broj turista dolazi da skija. A zatim, preko leta, kako su mi rekli, veoma je toplo i zeleno i postoje brojne aktivnosti poput branja borovnica i pečuraka. Ovo leto želim da obiđem različite pijace kako bih probao neke lokalne proizvode. Moja preporuka je da ljudi posete ovu zemlju i ovu planinu jer je podjednako dobro kao francuski Alpi.

    šef

    • Možete li da nam date 3 saveta za ljude koji kuvaju kod kuće?

    Moj savet je da radite osnovno. Samo pratite recepte i učite. Jer trenutno postoji puno načina da učite, kroz škole kuvanja koje su onlajn. Pratite to oprezno jer ponekad uradite onako kako vi želite, i to prosto ne radi. Dakle, pratite precizno recepte, pod uslovom da su mere tačne, posebno kad pravite dezerte.

    Sve je vežba. Pravićete greške i jelo vam neće uspevati, ali ako nastavite da radite i vežbate, bićete savršeni.

    • Kakva je veza između kuvanja i biznisa?

    Veza između kuvanja i biznisa je to što oba treba da inspirišu biznis zajednicu. Na primer kroz drugačije ponude, promocije i specijalitete, da pokušaju da se razlikuju u odnosu na konkurenciju.. I da budu iskreni i otvoreni prema svojim gostima.

    Izvor: BIZLife

    Foto: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE