Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Baka, savet

  U 100. godini života i dalje radi: Ovo je bakin savet za srećnu i DUGU karijeru

  Džejn Berns nije planirala da radi u 100. godini. Većinu radnih dana se sama vozi 20 minuta od svoje kuće u Sinsinatiju do Mejsona, u Ohaju, da bi radila kao rezačica tkanina sa skraćenim radnim vremenom u radnji Joann Fabric and Crafts.

  Ona radi u prodavnici 26 godina – i to je i dalje jedan od njenih omiljenih načina da provodi vreme.

  „Uživam u onome što radim, pa želim da nastavim. Radiću dokle god mogu ili dokle god budu imali prodavnicu“, rekla je ona.

  Berns, koja 26. jula puni 101 godinu, počela je da radi u zanatskoj radnji 1997. godine, samo nekoliko meseci nakon što joj je suprug Dik umro. Njena ćerka Dona Berns je radila u prodavnici pola radnog vremena i preporučila ju je za tu poziciju, misleći da bi to moglo da joj skrene misli da ne bi bila tužna.

  Stogodišnjakinja, koja je većinu svoje karijere bila knjigovođa, pokušavala je da se penzioniše nekoliko puta tokom svojih 70-ih i 80-ih godina, ali bi se „povukla iz penzije“ samo nekoliko meseci kasnije jer je propustila rutinu i ručkove sa kolegama.

  „Uživam da razgovaram sa svima sa kojima radim i da upoznam mušterije koje su veoma ljubazne, čak i ako su neki od njih iznenađeni što me vide za stolom za sečenje“, objasnila je ona.

  Na kraju krajeva, ne postoji tajna da se živi duži i srećniji život, kazala je Berns, ali „rad je pomogao“.

  Rad, savet za srećnu karijeru

  Rad, savet za srećnu karijeru (Pixabay)

  Njen savet za karijeru broj 1

  Tokom svoje višedecenijske karijere, Berns je naučila da postoji jedna osobina koja je zajednička svim „najboljim poslovima“: fini saradnici.

  „Važno je pronaći ljude koji su prijateljski nastrojeni i ljubazni“, njen je savet.

  U Joann’s, Burns je sklopila bliska prijateljstva sa nekim od svojih saradnika, uključujući Megi HusVar, apsolventicu Univerziteta Tomas Mor, koja ju je upoznala sa TikTokom tokom pauze za kafu.

  One su napravile nekoliko TikTok-ova, plešući u salonu prodavnice i razgovarajući o nekim od Bernsovih omiljenih uspomena: kako je upoznala svog muža na šalteru. Jedan od videa ima više od devet miliona pregleda.

  Prošlog leta njeni saradnici su je iznenadili proslavom 100. rođendana.

  Dobri radni odnosi ne čine samo vaš posao prijatnijim –  takođe mogu da ubrzaju prolazak vremena što bi vam, prema Berns, moglo pomoći da živite duže.

  „Zauzetost vas sprečava da se fokusirate na svoje bolove“, navela je kao savet, prenosi CNBC Make It.

  Studija sa Harvarda

  Bernsove savete o karijeri podržava 85-godišnja studija istraživača sa Harvarda, koja je otkrila da su pozitivni odnosi ono što ljude čini srećnim tokom celog života.

  Ovo se odnosi i na naše poslove: studija je pokazala da su najnesrećniji poslovi obično najusamljeniji i da uključuju više nezavisnog rada od međuljudskih odnosa ili zahtevaju smene tokom noći, kao što su vožnja kamiona i noćno obezbeđenje.

  „Pozitivni odnosi na poslu dovode do nižeg nivoa stresa, zdravijeg radnika i manjeg broja dana kada se vraćamo kući uznemireni“, pišu dva istraživača, Robert Valdinger i Marc Schulz u svojoj knjizi „The Good Life“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE