Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saradnj SAS i Fakultet političkih nauka

  Holistički mentalitet i inovacije u obrazovanju

  Saradnja SAS-a i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

  U prostorijama nove zgrade, Fakultet organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu potpisao je, 12. maja, Ugovor o strateškom partnerstvu sa SAS-om, globalnim liderom u oblasti analitike. Dušan Barać, redovni profesor, prodekan za digitalni razvoj FON-a, i Rosanda Milatović Skorić, generalna direktorka SAS-a za Jadranski region, iznose svoja razmišljanja o ulozi univerziteta u ubrzavanju digitalne transformacije za privredu i društvo i kvalitetima koje mladi naučnici moraju da razviju kako bi napredovali u svetu budućnosti, prepunom informacija.

  • Možete li da opišete obim saradnje između FON-a i SAS-a i vaše aspiracije u vezi sa tim?

  Dušan Barać: Za FON su davno prošla vremena kada su univerziteti bili odvojeni od poslovnog sveta kao u svojim „kulama od slonovače”. Dinamične promene koje se dešavaju u svetu, našoj privredi i društvu zahtevaju od naših studenata da se što ranije na svom obrazovnom putu upoznaju sa izazovima sa kojima će se suočiti po završetku studija. FON je uložio značajan napor da mapira poslovne potrebe u svojim nastavnim planovima i programima i zato smo od druge polovine 2021. godine počeli da intenziviramo saradnju sa kompanijama, jer smatramo da je veza između akademske zajednice i privrede snažan stub naše vizije.

  Dušan Barać, redovni profesor, prodekan za digitalni razvoj FON-a

  Dušan Barać, redovni profesor, prodekan za digitalni razvoj FON-a

  SAS, kao organizacija sa jakom kulturom radoznalosti i učenja, vredan je strateški partner FON-a, pa se obim naše saradnje vrti oko obrazovanja studenata i nastavnika u nauci o podacima i obuhvata sledeće: redovna gostujuća predavanja rukovodilaca SAS-a za studente na osnovnim, master i doktorskim studijama; aktivno korišćenje SAS softvera za potrebe učenja i nastave; sertifikovanje nastavnog osoblja i studenata FON-a u domenu nauke o podacima; obogaćivanje nastavnih planova i programa temama u vezi sa analitikom podataka; zajedničko mentorstvo studenata na tezama i završnim radovima; organizacija događaja kao što su: posebni dani, hakatoni, letnje škole, konferencije itd.; studentska praksa; regrutacija kadrova; istraživanje i razvoj i zajednički projekti.

  Rosanda Milatović Skorić: U SAS-u, baš kao što verujemo u moć podataka, podjednako verujemo i u moć obrazovanja. Zato se potpuno slažem sa Dušanom u pogledu značaja približavanja privrede i akademske zajednice. Ova saradnja treba da prevaziđe tehničke veštine i sertifikate, bez obzira na to koliko su oni važni.

  Svet se brzo menja, a brz tempo inovacija znači da moramo da pripremimo bistre, radoznale umove studenata za izazove budućnosti, koje još ne poznajemo. Obrazovanje mora da se razvija na takav način da učenike nauči kako da razmišljaju, prilagođavaju se i integrišu različite izvore informacija.

  U SAS-u nastojimo da razvijemo profesionalce koji uživaju u rešavanju problema oko kojih su strastveni i koji su opremljeni veštinama da deluju u skladu sa radoznalošću. To je duh koji želimo da prenesemo ovom saradnjom i imamo mnogo iskustava koje želimo da podelimo.

  SAS softver se koristi na univerzitetima širom sveta i naša organizacija neumorno radi na edukaciji profesora i studenata iz oblasti nauke o podacima. SAS sertifikati se redovno pominju kao najvažniji u ovoj oblasti na globalnim listama, kao što je CIO onlajn lista. Srećni smo i ponosni što udružujemo snage sa FON-om, čija je vizija otvorenosti i inovativnosti u potpunosti usklađena sa osnovnim vrednostima SAS-a.

  Rosanda Milatović Skorić, generalna direktorka SAS-a za Jadranski region

  Rosanda Milatović Skorić, generalna direktorka SAS-a za Jadranski region

  • Kako obrazovanje u nauci o podacima priprema studente za sutrašnje izazove?

  Dušan Barać: Kao što je Rosanda pomenula, moramo da stvorimo studente spremne da napuste koncept „učenja samo jednom” i da usvoje mentalni sklop stalnog učenja. U ovoj potrazi važno je podsticati osnovnu veštinu pismenosti u pogledu pronalaženja i upotrebe podataka kao osnovu za sve studijske programe, kako tehničke tako i poslovne. FON je tokom godina razvio snažan temelj u nauci o podacima, sa odgovarajućom infrastrukturom i visokokvalitetnim alatom. Moramo da iskoristimo ovu stručnost i edukujemo sve naše studente da razumeju kako se podaci stvaraju, analiziraju i koriste. Pismenost u pogledu pronalaženja i upotrebe podataka danas je preduslov za uspeh u preduzetničkom svetu, tako da je naša misija da pružimo ovu veštinu budućim preduzetničkim liderima koji sada studiraju na FON-u.

  Rosanda Milatović Skorić: Važno je da studenti shvate da su podaci ključ za rešavanje svetskih problema – bez obzira na domen. Jedan od najvećih izazova sa kojima se društvo suočava već neko vreme jeste uzimanje podataka koji su, čini se, nepovezani i njihovo povezivanje i upotreba na smislen način. Da bi to postigli, studenti, kao budući zaposleni, moraju da usvoje strateški pristup analitici podataka, podstaknut odgovarajućom kombinacijom sredstava, praksi i znanja, koja će im pomoći da ostvare svoje specifične ciljeve. Nauka o podacima ne treba da se posmatra kao jedna disciplina, već kao interdisciplinarni alat za otključavanje inovacija u različitim oblastima našeg života kao jedino bezbedno sredstvo da budemo spremni za budućnost, koju ne možemo da predvidimo.

  • Uvek slušamo mnogo o ekosistemima inovacija u biznisu, kao i na nacionalnom nivou. Po vašem mišljenju, koja je uloga univerziteta u ovim ekosistemima za inovacije?

  Dušan Barać:

  Inovacije nastaju kroz kolektivnu moć institucija, kompanija, procesa, tehnologija i odnosa. FON nastoji da deluje kao orkestrator za sve delove modernih digitalnih ekosistema, a naši novi studijski programi snažno se zasnivaju na „kolektivnoj mudrosti” koju smo prikupili od njih.

  Uključeni smo u brojne inicijative EU, globalne i lokalne inicijative koje pokreću digitalnu transformaciju za preduzeća i društvo, kao i u nekoliko inicijativa za digitalnu transformaciju koje su nedavno pokrenute u javnoj sferi. Povezani smo i sa platformama E-uprave, uslugama i infrastrukturom (na primer, Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju).

  Rosanda Milatović Skorić, SAS za Jadranski region

  Rosanda Milatović Skorić, SAS za Jadranski region

  Pozicioniramo se kao savremeni univerzitet i ključna zainteresovana strana u digitalnoj transformaciji kroz razvoj skupa inovativnih, digitalnih usluga – kako za privredu tako i za akademsku zajednicu – zasnovanih na najboljim praksama vrhunskih univerziteta. Primeri uključuju platformu za digitalizaciju testova za upis (TestMaster), portal za oglase za posao kompanija, vezu između FON alumnija, novu veb-lokaciju i razvoj FON mobilne aplikacije, kao i korišćenje platformi za e-učenje. Uvidi koje prikupljamo iz našeg aktivnog učešća u digitalnim ekosistemima prikazani su u studijskim programima naše nove akreditacije, koji će biti dostupni od zimskog semestra 2022. godine na svim nivoima studija.

  Rosanda Milatović Skorić: Kao mesta gde se stvara znanje i neguju budući lideri, univerziteti mogu da budu katalizatori koji propagiraju inovacije koje se razvijaju u ekosistemima u korist zajednica i društava. Stoga, strateška partnerstva, kao što je ovo između FON-a i SAS-a, imaju potencijal da dodatno ubrzaju digitalnu budućnost i dobrobit našeg društva. 

  Saznajte više o SAS-u koji promoviše i podstiče opismenjavanje studenata, građana i akademskih krugova u oblasti analize podataka OVDE.
  Više o akademskim i istraživačkim programima FON-a, kao i o njegovim brojnim inicijativama, saznajte OVDE.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE