Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife-ovih ,,30 ispod 30″: Sara Vilotijević, United Cloud (VIDEO)

  Sara Vilotijević je Head of Legal u United Cloud inovacionom centru United grupe, i taj sektor vodi od 2021. godine. Njene kolege ističu da na ovoj poziciji demonstrira izuzetne liderske sposobnosti i strateško razmišljanje.

  Sara Vilotijević je master prava intelektualne svojine i stručnjak sa iskustvom u savetovanju istaknutih tehnoloških i IT kompanija. Završila je prestižni program za medijsko pravo na Univerzitetu u Oksfordu i odbranila master tezu iz oblasti autorskih prava na Univerzitetu u Beogradu. Prethodno iskustvo stekla je kao saradnik u advokatskoj kancelariji Karanović & Partners. Tokom svog profesionalnog puta aktivno je doprinosila oblikovanju regulative u globalnom digitalnom okruženju. Takođe je obavljala funkciju pravnog savetnika u okviru Inicijative „Digitalna Srbija”. Sarađivala je i sa Vladom Republike Srbije na brojnim projektima usmerenim na poboljšanje položaja IT zajednice u Srbiji. Zastupnik je pred Zavodom za intelektualnu svojinu.
  Sara Vilotijević, United Cloud

  Sara Vilotijević, United Cloud (Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić)

  Šta mislite da vas je izdvojilo u odnosu na vašu generaciju? Šta je prevagnulo da budete poslovno istaknuti pre svoje 30. godine?

  ‒ Dobar dan, tvrdoglavosti! Tvrdoglavo sam sledila svoju viziju i nisam pristajala na kompromise kada je reč o građenju karijere. Ali bilo mi je potrebno i strpljenje da shvatim da put do uspeha nije pravolinijski i da svako iskustvo, čak i izazovno, nosi potencijalnu vrednost i moguć rast.

  Kažu da se sreća zaslužuje. Kako ste je vi zaslužili?

  ‒ U mom svetu sreća je spoj ličnih dostignuća, rada u oblastima koje volim i veza sa ljudima koji me motivišu i podržavaju u ostvarenju mojih najluđih snova. Sreća se rađa iz predanog rada i neprestanog istraživanja prilika za lični razvoj.

  Koji je vaš savet za mlade kolege – kojim putem da se probiju?

  ‒ Pre svega, da ulažu u znanje, jer im to niko ne može oduzeti, i da ne upadaju u zamke da su formalno obrazovanje i klasični način sticanja znanja prevaziđeni. Takođe, da u poslu postupaju etično i sa integritetom.

  Korporacija ili privatno preduzetništvo?

  ‒ Istraživačko-razvojni centar. To je okruženje koje pruža najbolje aspekte oba sistema. Omogućava razvoj ideja i podržava deljenje znanja i resursa. Naš tim je veliki i raznolik – od softverskih inženjera, preko dizajnera proizvoda, UX/UI istraživača, menadžera proizvoda koji su odgovorni za ceo produkcioni ciklus. To nudi brojne mogućnosti za razvoj svakog pojedinca kako bi dao maksimum u onome što najviše voli.

  Sara Vilotijević, United Cloud

  Sara Vilotijević, United Cloud

  Verujete li u to da mladi mogu da promene ustaljenu poslovnu kulturu?

  ‒ Rad u kompaniji koja razvija vlastite proizvode i ne zavisi toliko od spoljnih faktora, jača kulturu fleksibilnosti i preduzetničkog načina razmišljanja.

  U tehnološkoj industriji, gde je inovacija ključna, takvo radno okruženje se izuzetno ceni. Ono podstiče osećaj odgovornosti i podržava zaposlene da se suoče sa izazovima, eksperimentišu i oblikuju pravac kompanije. Ta samostalnost i stabilnost čine plodno tlo za mlade stručnjake, poput mene, da napreduju i aktivno doprinose promeni poslovne kulture.

  Šta vas je konkretno opredelilo za to da se profesionalno razvijate u našoj zemlji, a ne u inostranstvu?

  ‒ Radim u jednoj od najbrže rastućih tehnoloških kompanija, koja sinhrono posluje iz pet evropskih centara. To mi pruža globalnu perspektivu, iako sam bazirana u svojoj zemlji, i omogućava da se bavim uskom pravnom oblašću – zaštitom prava intelektualne svojine, koja me je oduvek zanimala. Takođe, biti deo višeklijentskog okruženja daje mi mogućnost da budem u samom vrhu globalnih trendova i napretka u industriji. I moram priznati da je predivan osećaj biti deo ekipe koja te trendove donosi na lokalna i regionalna tržišta.

  Kada govorimo o poslu, kako vidite sebe za deset godina?

  ‒ Dinamična tehnološka industrija u kojoj radim neprestano se menja, pružajući izazove i uzbuđenja. Zato bih volela da ostanem u njoj i budem uvek na izvoru inovacija. Takođe, želim da iskoristim priliku i upustim se „na drugu stranu” zakonodavnog procesa i aktivno predlažem izmene i unapređenja koja bi štitila interese kako industrije tako i zajednice u okviru nje. Svakako, trudiću se da nastavim da gradim karijeru koja se temelji na posvećenosti, trudu i napornom radu, tako da na nju mogu da budem ponosna u svakom trenutku.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE