Samovozeći automobili i noviteti-može filmovi, ali ne i mobilni telefon

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samovozeći automobili i noviteti-može filmovi, ali ne i mobilni telefon

  Samovozeći automobili u Velikoj Britaniji mogli bi izmenama zakona da dobiju i nove mogućnosti.

  Korisnicima samovozećih automobila u Velikoj Britaniji moglo bi biti dozvoljeno da gledaju filmove na autoputu, ali će im biti zabranjeno korišćenje mobilnih telefona.

  To je predloženo planiranim izmenama Zakona o automatskim vozilima, a promene koje je predložio sektor za transport (DfT), omogućiće onima na sedištu vozača da koriste ugrađene ekrane automobila za gledanje filmova i TV programa, prenosi Gardijan.

  Šta još nalažu nova pravila?

  Nova pravila takođe nallažu da će osiguravajuće kompanije biti finansijski odgovorne za nezgode u samovozećim automobilima, a ne pojedinačno vozači .

  Međutim, oni za volanom moraju biti spremni da nastave kontrolu nad vozilom kada se to od njih zatraži – na primer kada se približe izlazima sa autoputa.

  Autoput

  Autoput

  Ove mere vlada je opisala kao privremenu meru za podršku ranom uvođenju samovozećih vozila.

  Iako trenutno ne postoje vozila odobrena za samostalnu vožnju na putevima u Velikoj Britaniji, to bi moglo biti odobreno kasnije ove godine.

  Kako će se početi sa primenom propisa?

  Uvođenje tehnologije će verovatno početi sa vozilima koja putuju malim brzinama na autoputevima, kao što je u zagušenom saobraćaju.

  U aprilu 2021., najavljeno je da će biti dozvoljena vožnja bez upotrebe ruku u vozilima sa tehnologijom zadržavanja trake na zakrčenim autoputevima.

  Postojeća tehnologija, uključujući tempomat i automatsko zaustavljanje/start, klasifikovana je kao „pomoćna“, što znači da korisnici moraju da imaju punu kontrolu.

  Trudi Harison, ministarka saobraćaja, rekla je da su ažuriranja rezultat javnih konsultacija i da će predstavljati “veliku prekretnicu u bezbednom uvođenju samovozećih vozila”.

  Vozilo

  Vozilo

  Stiv Guding, direktor istraživačkog centra za promotorstvo RAC fondacije, rekao je:

  „Kodeks autoputa je ažuriran nekoliko puta poslednjih godina kako bi odražavao svet transporta koji se brzo menja u kome živimo, a ovi najnoviji dodaci će nam pomoći da razumemo šta moramo i šta ne smemo da radimo dok idemo napred ka okruženju u kojem se automobili sami voze”.

  Predlozi dale pravne komisije, kada će početi primena?

  Ranije ove godine, Pravna komisija Engleske , Velsa i Škotske objavile su zajednički izveštaj, u kojem su preporučili uvođenje novog Zakona o automatskim vozilima.

  Predlozi zakona bi bili da, kada je automobil ovlašćen da se “samovozi“, a te karakteristike su u upotrebi, korisnik više ne bude odgovoran za to kako automobil vozi, već kompanija koja je dobila dozvolu.

  Vlade očekuju da će imati pun regulatorni okvir koji će podržati široku primenu tehnologije vozila bez vozača do 2025. godine.

   

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE