Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD uvode porez američkim bogatašima

  Bela kuća će u ponedeljak predstaviti plan za uvođenje „minimalnog poreza“ za milijardere u okviru budžeta za 2023. godinu.

  Prvi put će 700 najbogatijih Amerikanaca plaćati direktan porez, piše Vašington post pozivajući se na pet izvora i administrativni dokument u koji je imao uvid.

  Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće i ekonomski savetnici procenili su ove jeseni da je 400 porodica milijardera plaćalo prosečnu federalnu poresku stopu od 8,2 odsto na svoje prihode, između 2010. i 2018.

  Ta stopa je niža od stope koju plaćaju milioni Amerikanaca koji pripadaju srednjoj klasi.

  Milijarderi koji plaćaju nižu stopu moraće da plate razliku između onoga što su do sada plaćali i stope od 20 odsto, a oni koji već plaćaju više od 20 odsto neće dugovati dodatne poreze.

  Kako se navodi u dokumentu, plan predsednika Džoa Bajdena „Minimalni porez na dohodak milijardera“ uspostavio bi minimalnu poresku stopu od 20 odsto za sva američka domaćinstva vredna više od 100 miliona dolara, navodi se u dokumentu.

  Tako bi većina novih prihoda prikupljenih porezom dolazila od američkih milijardera.

  Bela kuća procenjuje da bi uvođenjem novog poreza prihodi u narednih 10 godina bili povećani za oko 360 milijardi dolara.

  Bajden je govorio u prilog uvođenja poreza najbogatijim Amerikancima, ali njegova administracija do sada nije izlazila sa planom o porezu koji bi pogodio bogatstvo američkih milijardera.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE