Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Sad nisu problem pare, u Evropi gasa nema“

  Uvoz još pet miliona kubnih metara gasa biće nastavljen danas, a ako bude trebalo, isto ćemo uraditi i sutra, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i naglasio da je takav dogovor napravio sa partnerima i da će srpsko tržište biti snabdeveno.

  „Sad nisu problem pare, u Evropi nema gasa“

  „Uspeli smo da nađemo pet miliona kubnih metara gasa, što iz Mađarske, što iz Austrije, čak i Ukrajine, ali sad nisu problem pare, već to što u Evropi nema gasa“, upozorio je Bajatović u jutarnjem programu TV Pink.

  On je ocenio da je „neuobičajeno dugo“ trajala istraga havarije na Balkanskom toku u Bugarskoj, koja je i uzrok problema u snabdevanju, ali da je uveren da će do sutra problem biti rešen.

  Odgovor na opasku Vučića da smo gas „skupo platili“

  Odgovarajući na opasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u vreme havarije Srbija interventno uvezla gas i da ga je „skupo platila“, Bajatović je rekao da će svi izveštaji biti podneti na vreme, Vladi i drugim organima.

  On se izvinio svima koji su juče imali probleme u snabdevanju gasom, ali i istakao „da je to trajalo nekoliko sati“.

  Dodao je da su zalihe gasa u Srbiji trenutno na nivou oko 400 miliona kubnih metara.

  Iznenadna havarija na bugarskom gasovodu dovela je do toga da novosadske toplane prekinu isporuku toplotne energije za grejanje i toplu vodu juče tokom dana.

  Novi Sad ima gasa

  Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada rekao je da je sada grejanje u vojvođanskoj prestonici normalizovano.

  Naveo je da je juče ju 16 časova vraćen gas u tokove ka Novom Sadu, a da je od 18 časova uspostavljeno grejanje u celom gradu.

  Gradonačelnik je podvukao da što se tiče potencijalnih drugih havarija Novosadska toplana prva toplana u Srbiji koja je potpuno prešla na gas.

  “Imamo i alternativne izvore snadbevanja, mazut, odnosno lož ulje, imamo u rezervoarima pripremljenje količime. Tako da ako ne daj bože dođe do sličnih situacija u budućnsti koristili bi ove alternativne izvore snadbevanja”, dodao je Vučević.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je inače početkom oktobra da se pokazalo dobro što Srbija nije odustala od rudnika uglja i obećao građanima da će imati dovoljno struje i gasa.

  Predsednik Srbije je rekao je tada da država ima oko 250 miliona kubnih metara u skladištu „Banatski Dvor“ i da se svakodnevno skladište nove rezerve.

  Izvor: BIZLife/Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE